zaterdag, 30. mei 2015 - 20:09 Update: 31-05-2015 11:06

Zijlstra:'Zzp'ers zijn niet het probleem, ze zijn de oplossing'

Halbe Zijlstra vindt dat werkgevers verlost moeten worden van vaste contracten
Foto: VVD
Den Haag

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt dat werkgevers verlost moeten worden van de ballast van vaste contracten, zodat ze sneller nieuwe mensen kunnen aannemen. Dat zei Zijlstra tijdens het partijcongres van de VVD, zo melden verschillende media zaterdag.

Zijlstra vindt dat flexibele arbeidscontracten de norm moeten worden. Volgens hem zouden er nu te veel regelingen zijn die bedoeld zijn om mensen te beschermen, maar in de praktijk uitsluiten van de arbeidsmarkt. Zijlstra: 'Laten we eerlijk zijn, we moeten niet vaste contracten aantrekkelijker maken door het zzp-schap onaantrekkelijk te maken. De VVD-fractie gaat niet meewerken aan verplichte arbeidsongeschiktheids-regelingen. Zzp'ers zijn niet het probleem, ze zijn de oplossing.'

De opvatting van Zijlstra over contracten en zzp'ers staat haaks op die van het kabinet. PvdA-minister Asscher wil juist schijnconstructies aanpakken zoals in de postsector, zodat werknemers meer rechten krijgen. Maar Halbe Zijlstra haalde in zijn speech scherp uit naar links politici.

Die zouden volgens hem bang zijn voor verandering, zelfs voor de 'robot'. Zijlstra: 'Linkse politici zijn er net zo bang voor als ze eerder waren voor de stoommachine of de computer. En ja, natuurlijk verdwijnen sommige banen door nieuwe technologieën. Maar dat betekent niet dat er minder werk is. Integendeel.'

Zijlstra is ook van mening dat er steeds meer zzp'ers komen en dat deze mensen dat uit vrije keus zouden worden. De vakbonden zijn in zijn ogen verkeerd bezig, die zouden mensen willen terugdrukken in de dwangbuis van collectieve arbeidsovereenkomsten en verplichte sociale regelingen. Volgens Zijlstra allemaal verworven rechten die mensen uitsluiten van de arbeidsmarkt. Een contract is slechts schijnzekerheid, aldus Zijlstra, omdat ontslag toch vaak onvermijdelijk is als je bedrijf in de problemen komt.