dinsdag, 8. september 2015 - 14:14

Celstraffen en tbs voor moord in Emmeloord

Celstraffen en tbs voor moord in Emmeloord
Foto: Archief EHF
Emmeloord

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 23-jarige verdachte tot 10 jaar cel en TBS en een 50-jarige verdachte tot 14 jaar cel. De twee mannen, vader en zoon, brachten op 12 december 2014 in een woning aan de Noorderkroon in Emmeloord een 54-jarige man om het leven.

Het slachtoffer kwam door ernstig geweld om het leven. Volgens de rechtbank is sprake van het medeplegen van moord. De verdachten hadden tussen de verschillende geweldshandelingen voldoende tijd om na te denken over de betekenis en de gevolgen van hun handelen.

De zoon wordt daarnaast ook veroordeeld voor het in brand steken van de woning aan de Noorderkroon. De vader wordt hiervan vrijgesproken, zijn rol bij de brandstichting kan niet bewezen worden. De zoon wordt ook veroordeeld voor bedreiging van hulpverleners en vernieling in een instelling op 30 oktober 2014.

Verdachten hebben een gruwelijke moord gepleegd. Dit terwijl er geen enkel motief voor de moord aanwezig lijkt te zijn geweest, anders dan dat verdachten veel alcohol hadden gedronken en het daardoor tot een escalatie is gekomen. Gelet op de buitengewone ernst van het feit, is de rechtbank van oordeel dat niet anders kan worden gereageerd dan met het opleggen van onvoorwaardelijke vrijheidsstraffen van aanzienlijke duur.

Deskundigen achten de zoon verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank legt aan deze verdachte een gevangenisstraf van 10 jaar op en TBS met dwangverpleging. Bij de vader zijn geen aanwijzingen voor enige vermindering van de toerekeningsvatbaarheid. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 14 jaar.

Provincie:
Tag(s):