maandag, 23. maart 2015 - 9:20 Update: 23-03-2015 9:52

Inkomensverschil tussen top en werkvloer bij beursbedrijven fors toegenomen

Inkomensverschil tussen top en werkvloer bij beursbedrijven fors toegenomen
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Uit een beloningsanalyse door adviesbureau Focus Orange en Het Financieele Dagblad (FD) blijkt dat de inkomensverschillen tussen de top van de grote beursgenoteerde bedrijven en de werkvloer in 2014 fors zijn toegenomen. En die verschillen zullen alleen nog maar groter worden.

Zo steeg het basisloon van de bestuursvoorzitters van de bedrijven die deel uitmaken van de AEX-index in het afgelopen jaar met gemiddeld 5,2 procent.Dat is veel harder dan de inflatie, en ruim drie keer zo hard als het modale salaris.

De krant schrijft dat uit de analyse ook blijkt dat de totale beloning met meerekenen van cash bonus en uitgekeerde aandelen uitkomt op gemiddeld 3,7 miljoen euro. In vergelijking met 2014 is dit 12 procent meer. In 2014 steeg het modaal inkomen met 1,5 procent en kwam volgens het Centraal Planbureau uit op 35.000 euro.

Volgens de analyse kunnen de topsalarissen nog veel verder oplopen. Dit komt omdat bedrijven niet willen onderdoen voor elkaar en daardoor het basissalaris steeds verhogen. Die verhoging werkt ook door in de variabele beloning, omdat die is gebaseerd op het basisloon.

Categorie: