vrijdag, 27. februari 2015 - 14:37 Update: 28-02-2015 17:18

Meefinancieren restschuld brengt huizenmarkt in beweging

'Beweging in huizenmarkt door financiering restschuld'
Foto: EHF
Amersfoort

Bij ABN AMRO is het vanaf vandaag ook voor nieuwe klanten mogelijk om een restschuld mee te financieren, bij aankoop van een andere woning. ‘Tot nu toe kregen alleen bestaande klanten die mogelijkheid’, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.

De restschuldfinanciering van ABN AMRO kent wel voorwaarden. Zo mogen de nieuwe hypotheek en oude restschuld samen niet hoger zijn dan 115 procent van de marktwaarde van de nieuwe woning. Een andere voorwaarde is dat de klant de totale financieringslasten moet kunnen dragen. Restschuldfinanciering is bij ABN AMRO zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogelijk.

Vanwege prijsdalingen staan in Nederland circa een miljoen woningen ‘onder water’. Dat wil zeggen dat de hypotheekschuld hoger is dan de actuele woningwaarde. Dat wordt pas echt een probleem bij een verhuizing, omdat dan een restschuld ontstaat.

De afgelopen paar jaar zijn de banken stap voor stap begonnen aan restschuldfinanciering, maar wel mondjesmaat en onder strikte voorwaarden. Banken benadrukken dat restschuldfinanciering altijd maatwerk is. Ze eisen vaak dat de meegefinancierde restschuld binnen tien of vijftien jaar wordt afgelost. Sinds 2015 is de rente op restschuld vijftien jaar aftrekbaar.

Tot nu toe bieden de meeste banken de mogelijkheid van restschuldfinanciering vooral voor bestaande klanten. De Rabobank laat weten al sinds november 2013 restschuldfinanciering aan te bieden aan bestaande én nieuwe klanten. ING biedt deze mogelijkheid alleen aan bestaande klanten en aan klanten die een geldverstrekker hebben die niet meer actief is op de Nederlandse markt.

Vereniging Eigen Huis juicht restschuldfinanciering toe, omdat het de woningmarkt een impuls geeft. Mensen zitten dan immers minder ‘vast’ in hun eigen huis.

Categorie:
Provincie: