zondag, 31. januari 2016 - 9:05 Update: 31-01-2016 11:27

'Europol bezorgd over lot 10.000 vermiste minderjarige vluchtelingen'

'Zeker al 10.000 minderjarige vluchtelingen vermist'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Londen

Er zijn al zeker 10.000 onbegeleide minderjarige vluchtelingen vermist sinds ze in Europa zijn aangekomen.

Dat heeft de Europese politie-organisatie Europol gezegd. Volgens de organisatie zijn er alleen al in Italië 5000 vermissingszaken. Europol vreest dat ze in handen zijn gevallen van drugsbendes en groepen die minderjarigen gebruiken als sekswerker of slaaf. De kabinetschef Brian Donals van Europol waarschuwt hiervoor in de Britse krant The Observer.

Behalve dat er in Italië al 5000 kinderen zijn verdwenen na hun registratie, worden er ook ook in Zweden 1000 vermist. Europol denkt dat het in heel Europa om zeker 10.000 kinderen gaat. Brian Donald in de krant: 'Niet al deze kinderen zullen door criminelen worden uitgebuit, sommigen zullen onder de hoede van familieleden zijn. Maar we weten gewoon niet waar ze zijn, wat ze doen of met wie ze zijn.' Mogelijk zijn er ook kinderen op eigen houtje doorgereisd en daardoor uit het zicht van de autoriteiten geraakt. Volgens 'Save the Children' zijn er in het afgelopen jaar 26.000 vluchtelingen zonder begeleiding van familie Europa binnengekomen.

Europol beschikt over bewijzen dat sommige van die onbegeleide minderjarigen seksueel worden uitgebuit, aldus Donald. In Hongarije en Duitsland, een belangrijk transit- en gastland, zijn er grote groepen criminelen die migranten uitbuiten.

Europol schat dat vorig jaar een kleine 300.000 minderjarige vluchtelingen naar Europa zijn gekomen. Een groot deel van hen was onder begeleiding van ouders of andere familieleden,