vrijdag, 20. mei 2016 - 19:38 Update: 20-05-2016 21:25

Erdogan kan Turkse parlementsleden laten vervolgen door afschaffing onschendbaarheid

Turkse parlementsleden kunnen voortaan vervolgd worden door afschaffing onschendbaarheid
Foto: BlikopNieuws.nl
Ankara

Het Turkse parlement heeft vrijdag ingestemd met een omstreden grondwetswijziging die het moeglijk maakt dat parlementariërs kunnen worden vervolgd. Een meerderheid van het parlement stemde voor afschaffing van de parlementaire onschendbaarheid. Dit melden verschillende media vrijdag.

Met deze nieuwe wet wil de regering de linkse pro-Koerdische partij HDP gaan aanpakken. President Erdogan beschouwt deze oppositiepartij als de spreekbuis voor de PKK. Volgens Erdogan is de PKK een terreurorganisatie. Leden van de pro-Koeridsche partij HDP hebben verklaar dat zij de wetswijziging zullen aanvechten bij het constitutionele hof. Partijleider Selahattin Demirtas selt dat de opheffting van de immuniteit tot doel heeft om Koerdische parlementariërs monddood te maken. Tegen 138 parlementsleden loopt al een strafrechtelijk onderzoek, omdat ze banden zouden hebben met PKK.

Tegen Demirtas zijn bijvoorbeeld al tientallen klachten ingediend wegens het oproepen tot geweld, het steunen van gewapende groepen en separatisme. HDP vreest politieke rechtszaken op basi vna 'gefabriceerd' bewijs. De nieuwe weg heeft al voor veel tumult gezorgd. Tijdens debatten over de raakten parlementsleden slaags met elkaar.