dinsdag, 18. februari 2020 - 11:06

Twee aanhoudingen in twee onderzoeken naar witwassen met cryptovaluata

cryptomarkt-bitcoin
Foto: Pixabay/WorldSpectrum

De FIOD heeft maandag 17 februari in twee strafrechtelijke onderzoeken twee mannen aangehouden op verdenking van het witwassen met cryptovaluta. Beide onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.

In het eerste onderzoek is een 45-jarige man uit de provincie Zuid-Holland aangehouden voor het vermoedelijk witwassen van een bedrag van ruim 2 miljoen euro. De verdachte deed met een cryptocreditcard grote aankopen die niet te verklaren waren met zijn bij de Belastingdienst aangegeven inkomen en vermogen. Ook deed hij diverse grote contante geldopnames met deze kaart. Er is beslag gelegd op ongeveer 10.000 euro contant geld, ongeveer 3 kilo goud, tientallen wallets met ongeveer 260.000 euro aan cryptovaluta , debet/creditcards met crypto en euro’s, een auto, horloges en sieraden.

Tweede onderzoek

In het tweede onderzoek is een man van 31 jaar uit de provincie Groningen aangehouden. Twee andere verdachten worden gehoord. De verdenking is dat zij een flink bedrag hebben witgewassen. In totaal zou het om ongeveer 100.000 euro gaan. Daarvoor is gebruik gemaakt van de Bestmixer.io service. Aan de hand van het gebruikte Bitcoinadres kon door het opsporingsteam het IP-adres geïdentificeerd worden. Vermoedelijk is de mixservice gebruikt om inkomsten te verhullen en wit te wassen. Er is beslag gelegd op administratie en veel gegevensdragers, zoals computers, smartphones, USB-sticks en harde schijven.

Samenwerkingsverband J5 en Bestmixer.io

Medio 2018 werd de samenwerking in de zogenoemde J5 gevormd. De J5 bestaat uit de fiscale opsporingsdiensten van Australië, Canada, het VK, de VS en Nederland. Doel is om het voortouw te nemen in de bestrijding van internationale fiscale criminaliteit en witwassen. Het samenwerkingsverband richt zich op het opbouwen van internationale handhavingscapaciteit door onder andere het delen van informatie en inlichtingen. De operationele samenwerking binnen de J5 begint zijn vruchten af te werpen, waardoor ook FIOD-onderzoeken in een versnelling komen.