vrijdag, 8. juli 2016 - 9:42

Scholieren gehoord in onderzoek naar dDos-aanval website school

Scholieren gehoord in onderzoek naar dDos-aanval website school
Foto: Archief EHF
Amstelveen

Twee jongens van 15 en 16 jaar zijn door de politie gehoord in een onderzoek naar een dDos-aanval op een website van een middelbare school in Amstelveen. De twee jongens zijn scholieren van de school en zijn na verhoor heengezonden. Ze blijven wel verdachten. De officier van justitie zal een beslissing nemen of zij worden vervolgd of niet.

Op 15 maart 2016 deed de middelbare school aangifte van een reeks dDos-aanvallen op hun de website. Een dDos-aanval, dat staat voor (distributed) Denial of Service, is om een computersysteem te overbelasten door massaal diensten ervan aan te roepen. Bijvoorbeeld door het sturen van enorme hoeveelheden e-mail naar de server of massaal tegelijk bezoeken van een webpagina.

Het Cybercrimeteam van de Dienst Regionale Recherche te Amsterdam stelde een onderzoek in dat leidde naar de twee verdachten. Bij de verdachten zijn computers en mobiele telefoons in beslag genomen.

Cybercrime en vormen van gedigitaliseerde criminaliteit bedreigen niet alleen het economisch verkeer en de vitale infrastructuur, maar kunnen iedereen raken. De dDos-aanvallen op de school hadden een grote impact op de leerlingen. Geplande proefwerken en presentaties konden niet doorgaan. Ook konden leerlingen soms dagen niet of nauwelijks van het schoolnetwerk gebruik maken.

Categorie:
Provincie: