woensdag, 7. september 2016 - 19:49 Update: 07-09-2016 20:21

'Verbod op anonieme prepaidkaarten is 'paniekvoetbal'

'Verbod op anonieme prepaidkaarten is 'paniekvoetbal'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Minister van der Steur van veiligheid en justitie wil de anonieme prepaidkaart in Nederland verbieden. De kaarten zijn moeilijk af te luisteren en op te sporen.

Eerder besloten Duitsland en België dit al te doen en Van der Steur wil dit voorbeeld volgen. Volgens van de Steur maken vooral criminelen en terroristen gebruik van deze telefoonkaarten, waardoor justitie ze moeilijk kan afluisteren en opsporen. Een verbod op de anonieme simkaarten is volgens de bewindsman een belangrijke stap in de bestrijding van criminaliteit en terrorisme. De prepaidkaarten blijven wel gewoon in de handel, maar dan wel op naam van de koper. Dit schrijft de NOS woensdag.

Hoogleraar informatierecht Nico van Eijk zegt hierover tegen de NOS dat het verbieden van anonieme simkaarten vooral de legitieme gebruikers raakt,  want criminelen kunne ner volgens hem makkelijk om heen. Van Eijk: 'Dit is paniekvoetbal. Elke keer komt er weer zo'n plannetje, in plaats van dat er goed wordt gekeken naar wat daadwerkelijk nodig is.' Volgens Van Eijk hebben criminelen helemaal geen simkaart nodig om te kunnen communiceren. Tegen de omroep; 'Zet je telefoon in vliegtuigmodus, ga op een openbaar wifi-netwerk en je kunt gewoon communiceren.'