dinsdag, 1. november 2016 - 9:57 Update: 01-11-2016 11:08

AIVD-baas Rob Bertholee en minister Edith Schippers genomineerd voor de Big Brother Award

Wie wordt de BigBrother van 2016. Stemmen kan vanaf nu
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag/Amsterdam

AIVD-baas Rob Bertholee, minister Edith Schippers (Volksgezondheid) chat-app en WhatsApp zijn genomineerd voor de Big Brother Award. Het is de 'prijs' voor grootste privacyschender van dit jaar.

De privacygroe Bits of Freedom maakte dinsdag de nominaties bekend. Vanaf vandaag kan dus iedereen stemmen op de grootste privacyschender.

Minister Schippers is opnieuw genomineerd omdat ze volgens de privacygroe het medisch beroepsgeheim, dat essentieel is voor het patiëntenrecht, verder afbrokkelt. Het pas aangenomen wetsvoorstel zorgt voor een uitbreiding van de mogelijkheid voor zorgverzekeraars om inzage te krijgen in het medisch dossier van patiënten om fraude aan te pakken. Het steekt des te meer dat het medisch beroepsgeheim steeds verder afbrokkelt omwille van het bestrijden van fraude dat voor het overgrote deel niet door verzekerden wordt gepleegd en bovendien minder dan 1% van de totale zorgkosten bedraagt.

Hoofd AIVD

Baas Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Bertholee is genomineerd omdat hij onlangs in een interview met De Volkskrantzei dat hij de privacydiscussie beu is. Bertholee’s wens is om het gebruik van versleuteling in te perken en toegang te krijgen tot versleutelde communicatie van onder meer  diensten als WhatsApp.

WhatsApp

WhatsApp staat op de nominatielijst omdat de dienst gebruikersgegevens is gaan delen met moederbedrijf Facebook. Eerder beloofde WhatsApp nog dat dat niet zou gebeuren. WhatsApp wijzigde haar voorwaarden waardoor ze gegevens gaat delen met Facebook. Maar wat er precies gedeeld wordt? Dat blijft onduidelijk.

Tot en met 13 november kan worden gestemd op de website van de Big Brother Awards. Op 14 november vindt de prijsuitreiking plaats in de Amsterdamse Schouwburg.

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar. De uitreiking wordt georganiseerd door Bits of Freedom, dé Nederlandse organisatie die opkomt voor internetvrijheid. Het doel is om met een serieuze knipoog aandacht te vragen voor de staat van privacy in Nederland. Vorig jaar waren de winnaars, zowel Ronald Plasterk als de korpschef van de Nationale Politie, aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. In 2014 gaf Edward Snowden een speech voor het winnen van de positieve prijs.

Categorie:
Provincie: