dinsdag, 12. september 2023 - 10:41

KNVB sluit deal met hackers

KNVB
Zeist

In april 2023 werd bekend dat de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) was getroffen door een cyberinbraak. Criminelen stelden gegevens te hebben buitgemaakt en deze te publiceren tenzij zij losgeld betaalden. Deskundigenonderzoek kon niet uitwijzen welke gegevens daadwerkelijk waren buitgemaakt of ingezien. Dit stelde de KNVB voor een dilemma zonder een optie die voor hen prettig voelde.

Mogelijk buitgemaakte bestanden bevatten persoonsgegevens waarvan de verspreiding gevolgen kan hebben voor de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. Het voorkomen van een dergelijke verspreiding weegt voor de KNVB uiteindelijk zwaarder dan het principe om ons niet te laten afpersen. Daarom werden er onder deskundige begeleiding afspraken gemaakt over het niet-publiceren en verwijderen van gegevens.  Over de precieze inhoud van deze afspraken doet de KNVB geen verdere mededelingen.

De KNVB wil niet volledig terugvallen op beloften van criminelen. De bond informeert daarom betrokkenen van wie mogelijk gegevens zijn buitgemaakt of ingezien. Dit stelt hen in staat om ook zelf extra alert te blijven op eventuele signalen van misbruik van hun gegevens.

De KNVB betreurt dit voorval ten zeerste en biedt alle betrokkenen excuses aan voor eventueel ongemak dat zij als gevolg hiervan ervaren.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):