dinsdag, 1. december 2015 - 10:02 Update: 03-12-2015 9:51

Reanimatie bij hartstilstand in Nederland niet overal even snel

In Drentse Balinge grootste kans op tijdige reanimatie
Foto: fbf
Balinge/Den Haag

Balinge is de plaats in Drenthe waar je de grootste kans hebt dat je op tijd wordt gereanimeerd door een buurtbewoner mocht je een hartstilstand krijgen. De plaats Nutter (Overijssel) is dat voor heel Nederland.

In veel gemeenten is die kans veel kleiner door een tekort aan burgerhulpverleners. In 230 plaatsen zijn zelfs helemaal geen burgerhulpverleners. De Hartstichting deed onderzoek naar de spreiding van burgerhulpverleners in Nederland en ontdekte dat de verdeling slecht is.

In Nederland zijn er twee miljoen mensen die recent hebben leren reanimeren. Echter, slechts 90.000 van hen kunnen worden opgeroepen op het moment dat een buurtbewoner plotseling een hartstilstand krijgt. Zij staan aangemeld bij oproepsysteem Hartslag Nu die bij meldkamer 112 is aangesloten. Reanimatie en behandeling met een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “We roepen Nederlanders die kunnen reanimeren op zich aan te melden als burgerhulpverlener. Met zoveel mensen in Nederland die kunnen reanimeren moeten we gemakkelijk van heel Nederland die 6-minutenzone kunnen maken. Met 80.000 extra mensen die zich registreren redden we jaarlijks 2.500 levens, dat zijn zes levens per dag. Het kan toch niet zo zijn dat mijn buurman een hartstilstand krijgt, maar ik zijn leven niet kan redden omdat ik niet op de hoogte wordt gebracht via de meldkamer.”

Spreiding Drenthe

Balinge is het dorp waar je een grote kans hebt te worden gereanimeerd bij een hartstilstand. In Balinge is maar liefst 20% van alle inwoners aangemeld bij het oproepsysteem om een buurtbewoner te reanimeren als het nodig is. Drenthe staat op de derde plaats van alle provinciën wat betreft dekkingsgraad. 0,92% van de bewoners staat in Drenthe geregistreerd als burghulpverlener. De plaats Zuidveld komt in Drenthe op een tweede plaats met ruim 17%, Oranje komt op een derde plaats met ruim 13%.

Elke week overlijden 35 mensen aan een hartstilstand

Elke week overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting wil de overleving bij een hartstilstand verhogen naar 25% door van Nederland één 6-minutenzone te maken: een gebied dat zo is ingericht dat omstanders een slachtoffer binnen zes minuten de juiste hulp kunnen bieden: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. Nederland startte als eerste land wereldwijd met het oproepen van burgerhulpverleners via een bericht op hun mobiele telefoon.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: