woensdag, 2. maart 2016 - 13:06 Update: 02-03-2016 21:45

'KNO-artsen UMC opnieuw de fout in'.

Hilversum

Uit een calamiteitenrapport van het UMC in Utrecht, dat in bezit is van ZEMBLA, blijkt dat KNO-artsen in het UMC operaties hebben uitgevoerd bij dove kinderen, zonder met hen voorafgaand aan de operatie in contact te zijn geweest.

Vijf kinderen moeten een heroperatie ondergaan, waarvan vier in het calamiteitenrapport staan beschreven. De ouders van het vijfde kind hebben zich bij ZEMBLA gemeld. In het calamiteitenrapport staat onder meer dat de ingrepen “onder beperkte supervisie” zijn uitgevoerd door “minder ervaren chirurgen” wat mogelijk heeft bijgedragen aan een “suboptimaal resultaat”. Dit schrijft ZEMBLA op de website in aanloop naar de uitzending van woensdagavond.

Het Erasmus MC in Rotterdam stuurde eind 2014 negen kinderen tussen 6 en 18 jaar door naar het UMC om een inwendig gehoorapparaat te krijgen.. Het zou gaan om een tweede gehoorapparaat, een zogeheten cochleair implantaat (CI). Het Erasmus MC stuurde de kinderen door naar het UMC omdat bij hen dat moment onvoldoende budget beschikbaar was om de operaties zelf uit te voeren; het maximale aantal operaties was reeds bereikt. Als jong kind hadden de kinderen in Rotterdam hun eerste implantaat gekregen. Nu ze wat ouder zijn komen ze in aanmerking voor een tweede implantaat om nog beter te kunnen horen.

Binnen de KNO-afdeling van het UMC Utrecht  zou steeds meer nadruk zijn komen te liggen op het “vlot verloop van de implantatieprocedure”, aldus het hoofd Audiologie in het calamiteitenrapport. Volgens hem “is dit streven naar efficiëntie gerelateerd aan de toegenomen incidentie van problemen,” zo staat in het rapport. Bronnen binnen de KNO-afdeling hebben ZEMBLA laten weten dat stafleden tegen de overname van de Rotterdamse patiënten hebben geprotesteerd, omdat zij zich niet op de gebruikelijke manier op de operaties konden voorbereiden. Maar het toenmalige afdelingshoofd schoof hun bezwaren terzijde, zo vertellen zij. Dat wordt bevestigd door het calamiteitenrapport. Daarin staat: “De betrokken chirurgen hebben geen zeggenschap gehad in de wijze waarop de zorg rondom de patiënten werd georganiseerd.” Ook staat er: “Het CI-team heeft zich slechts zeer beperkte tijd gegund om zich de dossiers eigen te maken.”

ZEMBLA, wordt woensdag 2 maart om 21.15 uur  uitgezonden bij de VARA op NPO 2

Categorie: