donderdag, 7. april 2016 - 20:30 Update: 08-04-2016 15:44

'In opspraak geraakte KNO-arts UMC weer op non-actief'

Hilverusm

De KNO-arts van het UMC Utrecht die vorig jaar in opspraak raakte na een uitzending van Zembla in november, mag van de raad van bestuur voorlopig toch niet opereren of optreden als hoofdbehandelaar. Dit meldt het ziekenhuis donderdag op de website.

Vorige week maakte het UMC Utrecht nog bekend dat de KNO-arts zijn taken geleidelijk weer zou oppakken als onderdeel van een re-integratieplan. Maar de betrokken arts stopt nu per direct na een nieuwe onthulling van Zembla. Zembla onthult dat de omstreden KNO-arts die recent betrokken was bij twee niet-gemelde dodelijke calamiteiten., in 2010 ook al betrokken zou zijn geweest bij een dodelijke calamiteit. Deze calamiteit werd aanvankelijk niet gemeld bij de inspectie en afgedaan als een natuurlijke dood.

Zembla onthult dat de operatie met dodelijk afloop plaatsvond in februari 2010. De patiënt had een kleine tumor in de neus en de chirurg voerde een endoscopische operatie uit .Tijdens de ingreep doorbrak de chirurg de schedelbasis en raakte de hersenen. De operateurs zagen dat er wit vocht vrijkwam; hersenvocht. De operatie werd afgebroken en de patiënt werd in kritieke toestand naar de verkoever-afdeling gebracht. Kort daarna overleedde patiënt. Een collega van de chirurg zegt hierover: “Deze man zou nooit meer een scalpel mogen vasthouden.”

Er werd toen eerst een overlijdensverklaring opgesteld waarin werd geschreven dat er sprake was geweest van een natuurlijke dood,. Later is door het toenmalige afdelingshoofd een nieuwe overlijdnesverklaring opgesteld.  Daarop stond dat er sprake is van een niet-natuurlijke dood. De calamiteit wordt alsnog gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De woordvoerder van het UMCU wil niet ingaan op de inhoud van de berichtgeving van Zembla en verklaart tegenover Medisch Contact: ‘We kennen de inhoud van deze casus en deze is eerder al besproken met de IGZ. Het is dus zeker geen verrassing. De manier waarop Zembla de zaak weergeeft, is voor rekening van Zembla. Zij brengen uitspraken van anonieme individuen die voor ons niet verifieerbaar zijn. Wij nemen afstand van de berichtgeving door Zembla.’