vrijdag, 22. april 2016 - 8:43 Update: 22-04-2016 9:24

Radboudumc coordineert nieuw groot onderzoek naar nanotherapie kanker

Radboudumc coordineert nieuw groot onderzoek naar nanotherapie kanker
Foto: Archief EHF
Nijmegen

Een internationale multidisciplinaire samenwerking van vijf universiteiten en zes biotechnologiebedrijven krijgt een Horizon2020 subsidie van 8,3 miljoen euro. Dit meldt het Radboudumc vrijdag.

'Dit PRECIOUS-onderzoek heeft tot doel de behandeling van kanker te verbeteren met immunotherapeutische nanotechnieken. Het project wordt gecoördineerd door Carl Figdor, hoogleraar Tumorimmunologie, aldus het Radboudumc.

Kanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd, met meer dan 8 miljoen sterfgevallen per jaar. Veel behandelingen bestaan nog uit klassieke strategieën zoals chemo- en radiotherapie en operaties. 

Om de sterfte aan kanker terug te dringen is er een grote behoefte aan nieuwe technieken. In de laatste vijf jaar heeft vooral de toepassing van immuuntherapie een snelle ontwikkeling doorgemaakt in het bestrijden van kanker.

Versterken immuunsysteem

Het belangrijkste voordeel van immuuntherapie is dat deze therapie het eigen immuunsysteem inzet om de kankercel aan te vallen. Hierdoor is het mogelijk om kankercellen te bestrijden die resistent zijn geworden tegen chemo- en radiotherapie. Deze cellen leiden juist vaak tot de dood van de patiënt. 

Het doel van het PRECIOUS project (Scaling-up immunomodulating nanomedicines for multimodal precision cancer immunotherapy) is om nieuwe technieken te ontwikkelen die veranderingen in het afweersysteem teweegbrengen. “ We gaan een nanomedicijn ontwikkelen dat het immuunsysteem een boost kan geven, maar ook meteen de afweeronderdrukkende micro-omgeving kan aanvallen,” aldus hoogleraar Tumorimmunologie Carl Figdor.

Transformatie kankerbehandeling

Nanodeeltjes zijn een zeer geschikt middel voor gecombineerde immuuntherapie. Omdat de deeltjes naar eigen wens gemaakt kunnen worden, werken ze als een soort gereedschapskist voor medicijnontwikkeling. 

In het PRECIOUS project starten de onderzoekers een ontwikkeltraject waardoor het nanomedicijn op industriële schaal geproduceerd kan worden. Ook  wordt het medicijn klinisch getest. Wanneer dit succesvol blijkt, faciliteert het PRECIOUS project de route naar de markt.

Over het consortium

Het PRECIOUS onderzoek wordt uigevoerd door onderzoekers van het Radboudumc, University of Konstanz, Institute of Macromolecular Chemistry ASCR, University of Oxford  en Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori. 
Binnen deze instituten is veel expertise op het gebied van de immunotherapie, tumorimmunologie, ontwikkeling van medicijnen en klinische trials. Ook de biotechnologische bedrijven Evonik, iTeos therapeutics, iOx therapeutics en Oncoarendi therapeutics, SMS Oncology en ttopstart maken deel uit van het consortium.

Categorie:
Provincie: