donderdag, 16. juni 2016 - 11:14 Update: 18-06-2016 12:25

Veel Nederlanders denken bij gezondheidsklachten niet aan coeliakie

In Nederland hebben 140.000 mensen coeliakie zonder het te weten
Foto: NCV
Naarden

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is een campagne gestart om de meest onbekende volksziekte onder de aandacht te brengen. Dit meldt de NCV donderdag.

In Nederland hebben ongeveer 140.000 mensen coeliakie zonder dat ze dat weten. Dat slechts 1 op de 6 mensen met deze glutenintolerantie wordt gediagnosticeerd, moet veranderen, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging. 'NOS-journalist Marga van Praag helpt ons deze campagne voor de meest onbekende volksziekte onder de aandacht te brengen!', aldus de NCV.

Auto-immuunziekte

Deze auto-immuunziekte kan voor veel klachten zorgen. Denk maar aan (dagelijks) buikpijn, opgeblazen buik, diarree of juist verstopping, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, minder eetlust, ondergewicht of juist overgewicht, bloedarmoede, depressie, botontkalking, gebitsdefecten, groeiachterstand bij kinderen, en soms miskramen. De uiteenlopende gezondheidsklachten maakt overigens de diagnose ook zo lastig.

Behandeling

Er is een prima behandeling voor coeliakie, het glutenvrij dieet. Dat levert een enorme gezondheidswinst en levenskwaliteit op zo meldt de NCV die terugkoppeling krijgt van haar leden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):