zondag, 26. juni 2016 - 16:10 Update: 27-06-2016 13:34

Hoogste punt bereikt bij bouw protonentherapiecentrum UMCG

Drie meter dik betonnen dak protonentherapiecentrum UMCG gestort
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Groningen

Afgelopen donderdag is het ruim drie meter dik betonnen dak van het UMC Groningen Protonentherapiecentrum door het bouwbedrijf gestort. Dit heeft het UMCG bekendgemaakt.

Hoogste punt bereikt

Daarmee is tevens het hoogste punt bereikt in de bouw van het centrum. Het beton vormt het dak boven de ruimten waarin later dit jaar de bestralingstoestellen en de deeltjesversneller worden geïnstalleerd. 

Nog een jaar voor afbouw

De bouw van het protonentherapiecentrum verloopt voorspoedig; ongeveer een jaar naar aanvang van de bouw is het hoogste punt bereikt. Hoewel het gebouw aan de buitenkant al bijna af lijkt, is na oplevering nog ongeveer een jaar nodig om alle apparatuur te installeren, af te stellen en te testen. 

Met de komst van het centrum worden vijftig nieuwe voltijdbanen gecreëerd. Het gaat om functies als radiotherapeuten, laboranten, klinisch-fysici, maar ook om medewerkers ICT en patiëntenservice.

Volgens planning zullen eind 2017 de eerste patiënten in het centrum worden behandeld met protonentherapie, een voor Nederland nieuwe bestralingsbehandeling. Deze behandeling leidt tot minder bijwerkingen en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. 

600 patiënten per jaar 

In het centrum worden op den duur zo’n 600 patiënten per jaar behandeld, zowel volwassenen als kinderen. Voor de verwijzing van patiënten in Noord-Oost Nederland werkt het UMCG samen met andere ziekenhuizen en radiotherapie-instituten in de regio.

Het protonentherapiecentrum maakt deel uit van het UMC Groningen Cancer Center dat oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen biedt. Vanuit dit centrum werken zorgprofessionals van het UMCG samen met zorgprofessionals van ziekenhuizen in de regio in gespecialiseerde netwerken aan optimale, op elkaar afgestemde zorg voor mensen met kanker.

Categorie:
Provincie: