woensdag, 7. december 2016 - 8:11 Update: 08-12-2016 11:31

Tekort aan vitamine D geeft verhoogde kans op kindje met autisme

Meer kans op een kindje met autisme door vitaminen D-tekort
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

Uit een onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat zwangere vrouwen die te weinig vitaminen D aanmaken twee keer zo veel kans hebben dat hun kind autisme ontwikkelt. Dit schrijft het Algemeen Dagblad (AD) woensdag.

Vitaminen D is niet alleen  goed om sterke botten te krijgen, maar kan ook autisme voorkomen. Het onderzoek werd gehouden onder 4000 6-jarigen en hun moeders. Tijdens het onderzoek bleek dat bij de 80 kinderen met autistische stoornis de moeders tijdens de zwangerschap - bloedtest bij 20 weken en in de navelstreng na de geboorte- het grootste tekort aan  vitaminen D hadden. Maar ook moeders met kinderen met een mildere vorm van autisme bleken een tekort aan vitaminen D te hebben.

Bij de mildere vorm van autisme gaat het dan om kinderen die bijvoorbeeld bepaald gedrag eindeloos herhalen of kinderen die niet met andere kinderen kunnen samenspelen. Deze conclusie trekt hoogleraar psychiatrie Henning Tiemeier die zijn bevindingen publiceert in tijdschrift Molecular Psychiatrie, zo meldt de krant.

Tiemeier raadt moeders in spé aan vitaminen D te slikken ook al voor de conceptie en daar een glas volle melk bij te drinken. Vitaminen D is een vitamine die ervoor zorgt dat er voldoende neurotransmitters in de hersenen zijn. Dat zijn stofjes die met elkaar kunnen communiceren. Bij een tekort is er kans op een hersenontwikkelingsstoornis.

Categorie: