zaterdag, 24. juni 2017 - 20:45 Update: 24-06-2017 22:48

Hoogste Europese rechtbank doet verrassende uitspraak over vaccins

Hoogste Europese rechtbank doet verrassende uitspraak over vaccins
Foto: Archief EHF

De hoogste rechtbank in de Europese Unie heeft woensdag geoordeeld dat vaccins verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het krijgen van een ziekte, ook als nog geen bewijs is geleverd voor een verband.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde woensdag dat, ook al is er nog geen bewijs,  een vaccin toch kan worden aangewezen als oorzaak van een ziekte wanneer er meer specifieke informatie bekend is over het moment waarop de patiënt de prik kreeg en het moment waarop hij ziek werd. Ook moet er meer specifieke informatie bekend zijn over de gezondheid van de patiënt, of de ziekte in de familie voorkomt en het aantal soortgelijke gevallen, waarbij na vaccinatie de ziekte optrad. Op basis daarvan kan een rechtbank  bepalen dat het vaccin hoogstwaarschijnlijk de boosdoener is geweest en dat het dus niet veilig is, meldt persbureau AP.

Aanleiding zaak Fransman J.W.

Het vonnis van het Europese Hof heeft betrekking op de zaak van de Fransman J.W., die in 1998/1999 was ingeënt tegen Hepatitis B. Een jaar later werd er bij hem multiple sclerose vastgesteld. De Fransman spande een rechtszaak tegen Sanofi Pasteur, de farmaceut die het vaccin had gemaakt. Hij wilde een schadevergoeding, maar een Franse rechtbank oordeelde dat er geen verband was tussen het vaccin en de diagnose. J.W. ging in hoger beroep en uiteindelijk werd de zaak behandeld door het Europees Hof van Justitie. Het Hof sprak zich niet uit over de individuele zaak van J.W. J.W. is in 2011 overleden.

Italiaanse ouders tegen verplicht vaccineren

Er is de laatste tijd veel te doen over vaccinaties. Wereldwijd stellen ouders het vaccineren van hun kinderen ter discussie en brengen zij vaccinaties in verband met onder meer autisme.  In de Italiaanse provincie Zuid-Tirol dreigen nu 130 families in Oostenrijk asiel aan te vragen omdat de Italiaanse president enkele dagen geleden vaccinaties voor kinderen verplicht heeft gesteld. Zuid-Tirol is tegen deze beslissing, zo zegt Carlo Sibilia.  Carlo Sibilia is een parlementslid van de Italiaanse M5-sterrenbeweging. Hij laat ook weten dat er unaniem is ingestemd met een motie in de provinciale raad tegen deze beslissing. In de praktijk verandert er nu dus niets. De provincie Zuid-Tirol heeft een grote mate van autonomie.

Afgelopen woensdag is het World Mercury Project (WMP) gestart met een wereldwijde campagne om juist een einde te maken aan de blootstelling van met name kinderen aan kwik in vis, medische producten, amalgaam en vaccinaties.  Robert F. Kennedy is de voorzitter van het project.

Bronvermelding:

https://www.usnews.com/news/world/articles/2017-06-21/eu-court-vaccines-...

https://www.rt.com/news/391679-italy-vaccinations-austria-asylum/

http://delangemars.nl/2017/06/10/italiaanse-ouders-willen-asiel-aanvrage...

https://worldmercuryproject.org/