maandag, 26. juni 2017 - 19:35

Nieuw ontdekte kankercel blijkt resistent tegen chemotherapie

Nieuw ontdekte kankercel blijkt resistent tegen chemotherapie
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Een nieuw ontdekte kankercel verklaart waarom een teruggekeerd neuroblastoom niet meer behandelbaar is. AMC-onderzoekers ontdekten dit nieuwe celtype in neuroblastoom-tumoren. Dit celtype blijkt resistent tegen de gangbare chemotherapie.

De cel kan zich in grote getale vermenigvuldigen en doet dat vaak na een eerste - schijnbaar succesvolle - chemobehandeling. Dit publiceren onderzoekers Rogier Versteeg en Johan van Nes deze week in Nature Genetics. 

Neuroblastoom is een agressieve tumor die bij jonge kinderen voorkomt. Veertig procent van de patiënten overlijdt uiteindelijk aan de ziekte. De behandeling van neuroblastoom is vaak zwaar: in- en uitwendige bestraling, chemotherapie, operaties,  beenmergtransplantaties en tot slot een langdurige behandeling met immuuntherapie. Bij de meeste kinderen verdwijnt de tumor door deze behandeling, maar bij een deel keert de tumor na verloop van tijd terug en is dan niet meer behandelbaar. De tumor blijkt dan resistent tegen de chemotherapie.  

Tot nu toe werd gedacht dat de tumor enkel uit één celtype bestaat. Versteeg en Van Nes ontdekten echter een nieuw celtype in de tumor dat verklaart waarom de behandeling een tweede keer niet meer aanslaat. Teruggekeerde neuroblastoomtumoren blijken voor zo’n 80% te bestaan uit het nieuw ontdekte celtype. Dat celtype is resistent tegen gangbare behandelingen met chemotherapie. 
“Deze ontdekking biedt een fundamenteel nieuw inzicht in kanker. Het beeld van een neuroblastoom als ongeordende chaos van wild delende cellen verandert in een ziekte die opgebouwd is uit twee heel specifieke celtypen”, zo laten de onderzoekers weten.

De volgende stap is de zoektocht naar een therapie om ook dit celtype te kunnen doden en daarmee de terugkeer van de tumor te voorkomen. “Dit inzicht biedt op termijn een betere kans op genezing van patiëntjes met neuroblastoomkanker”. 

Categorie:
Provincie: