vrijdag, 20. oktober 2017 - 15:12 Update: 22-10-2017 16:22

Zeven bewoners zorginstelling Treant met MRSA-bacterie besmet

MRSA-bacterie in zorginstelling Emmen
Emmen

Bij zeven bewoners van zorginstelling Treant op locatie De Horst in Emmen is de MRSA-bacterie aangetroffen. Dit heeft Treant Zorggroep vrijdag bekendgemaakt.

'Het lijkt om hetzelfde MRSA-type te gaan dat eerder is aangetroffen op ziekenhuislocatie Scheper. Hoewel het dragen van deze bacterie niet gevaarlijk is, willen we voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt', aldus Treant Zorggroep.

Daarom wordt het onderzoek verder uitgebreid naar medewerkers die mogelijk contact hebben gehad met desbetreffende bewoners. Ook een bewoner die tot een maand geleden in De Horst verbleven op een afdeling waar MRSA is gevonden, wordt opgeroepen om zich te laten testen op MRSA.

Scheper Ziekenhuis

De nieuwe gevallen volgen uit het onderzoek dat is ingesteld nadat twee weken geleden bij een bewoner van De Horst de bacterie werd geconstateerd. Vijf bewoners met MRSA zijn kort geleden opgenomen geweest in het Scheper Ziekenhuis. Medewerkers in het ziekenhuis die mogelijk contact hebben gehad met desbetreffende bewoners worden uit voorzorg getest op MRSA.

Apart verpleegd

De betreffende bewoners worden apart verpleegd en behandeld in De Horst. Medewerkers dragen beschermende kleding wanneer zij bewoners met MRSA behandelen en er worden geen nieuwe bewoners opgenomen in De Horst. Ook vindt er geen uitwisseling van medewerkers plaats over verschillende afdelingen.

Antibiotica-ongevoelig

Een infectie die door de bacterie veroorzaakt kan worden is moeilijker te behandelen omdat deze ongevoelig is voor de meest gebruikelijke antibiotica. Daarom wordt in Nederland de aanwezigheid van MRSA in de zorg voor ouderen en ziekenhuizen actief bestreden. Treant doet er alles aan verdere besmettingen te voorkomen en de veiligheid van bewoners en patiënten te waarborgen. Mensen die in De Horst verbleven worden door Treant opgeroepen en hoeven zelf geen contact te zoeken.

Categorie:
Provincie: