woensdag, 2. december 2015 - 15:04 Update: 02-12-2015 20:16

Volwassen Griend aangespoeld op Nollenstrand bij Vlissingen

Aangespoelde Griend strand Vlissingen weegt 800 kilo
Foto: Archief EHF
Vlissingen

Een dode griend van naar schatting 5 meter en een gewicht van 800 kilo is woensdag aangespoeld op het Nollestrand bij Vlissingen. Dit meldt Ecomare woensdagmiddag.

'Op de website van Omroep Zeeland vertelt strandwachter Albert Dijkstra dat het gaat om een volwassen dier. Mogelijk maakte deze griend onderdeel uit van de groep die begin november in de problemen kwam voor de Franse kust', aldus Ecomare. Bij Calais strandden toen meerdere grienden. Het kadaver van de dode griend in Vlissingen wordt overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Daar zal onderzocht worden waaraan deze dolfijn is doodgegaan.

Aangespoeld 

Hoewel grienden over het algemeen veel verder uit de kust leven, ze hebben een voorkeur voor dieper water, spoelt er zo af en toe een kadaver van deze soort aan. De laatste keer was in januari 2015. Toen spoelde een dode griend aan op Hondsbossche Zeewering ten noorden van Camperduin.

Grote dolfijn 

Grienden zijn grote dolfijnen met een opvallend bol voorhoofd. Ze leven in hechte familiegroepen van twintig tot honderd dieren. Er zijn meerdere soorten. De griend die ook in de Noordzee voorkomt, leeft zowel in het noordelijk als het zuidelijk halfrond.

Categorie:
Provincie: