maandag, 21. december 2015 - 16:32 Update: 21-12-2015 17:00

Vliegtuigbom vakantiepark Breskens wordt 27 januari geruimd

Vliegtuigbom vakantiepark Breskens wordt 27 januari geruimd
Foto: Archief EHF
Breskens

De vliegtuigbom, die vorige week bij het niet-gesprongen explosievenonderzoek is gevonden op vakantiepark Zeebad in Breskens, wordt op 27 januari 2016 geruimd. Dit heeft de gemeente Sluis maandag bekendgemaakt.

De Explosieven Opsporingsdienst Defensie (EODD), de politie en de gemeente Sluis zijn momenteel volop bezig met het voorbereiden van de ruiming. Het gebied rond de vindplaats zal op 27 januari moeten worden ontruimd. Het gaat om woningen en bedrijven in het gebied Nieuwesluisweg - Langeweg - Nieuwe Slikkenburgseweg. Betrokken bewoners, ondernemers en recreanten die hun (vakantie)woning, chalet of bedrijf moeten verlaten worden hierover per brief geïnformeerd. Op 9 januari organiseert de gemeente informatiebijeenkomsten voor betrokkenen.

Ruiming

De ruiming van het explosief op 27 januari gebeurt onder verantwoordelijkheid en algehele coördinatie van de burgemeester. Zij staat tijdens de demontage van het explosief in contact met een operationeel team bestaande uit medewerkers van de EODD en de betrokken hulpdiensten die zich in en om Breskens bevinden. 

Noodverordening

Tijdens de ruiming van het explosief mag er uit veiligheidsoverwegingen niemand in het afgesloten gebied zijn, behalve de medewerkers van de EODD. Hiervoor wordt een noodverordening uitgevaardigd. Direct na de vondst en identificatie is het explosief, een 1000-ponder van Amerikaanse makelij uit de Tweede Wereldoorlog, veilig gesteld zodat het geen direct gevaar oplevert voor de omgeving. Het gebied rond de vindplaats is afgezet. De komende weken wordt, zoals gepland, de rest van het plangebied op explosieven onderzocht.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):