woensdag, 9. maart 2016 - 21:13 Update: 09-03-2016 21:50

Zeeuwen pakken oestersterfte aan

Zeeuwen pakken oestersterfte aan
Foto: SXC
Yerseke

De Zeeuwen komen met een plan om de Zeeuwse oester te redden.

De oesterbranche vreesde al langere tijd voor het voortbestaan van de Zeeuwse oester, zo melden verschillende media woensdag. De oesters zijn slachtoffer van een virus en van de Japnse oesterborder, een slak ide een gat boort in een schelp en de oesters opeet. De Nederlandse Oestervereniging, het ministerie van Economische Zaken en de provincie Zeeland komen nu met een gezamenlijk plan: de weekdieren moeten op een alternatieve manier gekweekt worden. Door de oesters in manden te kweken kunnen de oesterborders niet bij de oesters komen. Deze methode werkt in Frankrijk al, mar nu is het afwachten of hij ook in de Oosterschelde werkt, zo schrijft de NOS woensdag.

Ook de oesterborder, de slak, die in de Oosterschelde leeft, wordt aanagepakt. Nu worden opgeviste slakken teruggegooid in het water. In de toekomst moeten die worden vernietigd.Ook wordt onderzocht of het kweken van de oesters in andere wateren kan, zoals de Westerschelde.

Er werken in Zeeland 30 oesterkwekers . Door de oestersterfte zit meer dan de helft zit in de financiële problemen, aldus de provincie Zeeland.

Categorie:
Provincie: