dinsdag, 19. april 2016 - 20:28 Update: 19-04-2016 20:57

Reddingsplan Zeeuws energiebedrijf Delta mislukt

Reddingsplan Zeeuws energiebedrijf Delta mislukt
Foto: Archief EHF
Middelburg

Een poging om het Zeeuwse energiebedrijf Delta, dat in financiële problemen verkeerd, te redden is mislukt. De poging van de provincie Zeeland samen met een aantal Zeeuwse gemeenten om het bedrijf met een lening te redden is mislukt.

'Maandag 18 april 2016 zijn de aandeelhouders van DELTA N.V. ingelicht over verdere stappen in het herstructureringsproces van de onderneming. Het voorkeurscenario herkapitalisatie blijkt onvoldoende op te leveren om het onderdeel Wholesale toekomst te bieden', meldt Delta dinsdag.

De onderneming gaat daarom de afdelingen Wholesale en Retail in de markt aanbieden voor verkoop. DELTA moet zijn organisatie herstructureren om het mogelijk te maken de Wholesale activiteiten, met name de centrales, die verlieslatend zijn door de moeilijke omstandigheden op de energiemarkt, apart te positioneren van de gereguleerde onderdelen.

Verlies van 110 miljoen euro

Naar nu blijkt levert herkapitalisatie in combinatie met de eventuele borgstelling van aandeelhouders, niet voldoende op om Wholesale apart te positioneren. DELTA gaat daarom de mogelijkheid van verkoop van de onderdelen Wholesale en Retail verder onderzoeken. DELTA boekte in 2015 een negatief resultaat van 110,7 miljoen euro.

DELTA streeft er daarbij naar alle activiteiten zo veel mogelijk bij één partij onder te brengen, maar onderzoekt ook de mogelijke oplossingen voor de aparte onderdelen. Voor EPZ zal vanwege het bijzondere karakter van de kerncentrale een aparte oplossing gevonden moeten worden. Hierbij speelt ook het Rijk een belangrijke rol. 

Categorie:
Provincie: