maandag, 30. mei 2016 - 15:30 Update: 30-05-2016 18:30

OM eist tot 12 maanden cel voor rellen Geldermalsen

Celstraffen geëist voor vier verdachten rellen Geldermalsen
Foto: Archief EHF
Arnhem/Geldermalsen

Maandag heeft het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland celstraffen geëist tegen 4 mannen uit Geldermalsen en Enspijk die vorig jaar betrokken waren bij de rellen in Geldermalsen vanwege een raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum.

Artikel 124 Sr

De vier mannen worden verdacht van het plegen van openlijk geweld en het verstoren van de raadsvergadering volgens artikel 124 van het Strafrecht. De officier van justitie liet tijdens de zitting beelden zien die de sfeer van die bewuste avond van 16 december  2015 weergaven.

'Van een vreedzaam, ludiek begin, tot het gooien van vuurwerk, betonblokken en hekken en geweld tegen politie en de Mobiele Eenheid. De sfeer wordt steeds grimmiger en het loopt volledig uit de hand', stelt de officier. 

De verdachten maakten volgens hem deel uit van een groep die, vanaf het moment dat ze voor het eerst door de hekken bij het gemeentehuis komen, niet meer bereid is te luisteren naar het gezag en nog maar één ding wil: 'koste wat het kost het gemeentehuis in. Een groep die de ME ‘wel rauw lust’, die niet weggaat na de vordering van de ME om de straten te verlaten, maar nog doorgaat met rellen', vervolgt de officier.

De groep heeft door fors geweld de gemeenteraad verstoord en de vergadering moest worden beëindigd door de burgemeester. Het democratisch proces van besluitvorming heeft die avond geen verdere vorm kunnen krijgen, aldus de officier. 

'Dat is precies wat hier is aangetast,  het functioneren van de gemeenteraad. Door geweld moest de vergadering uiteen gaan. Door geweld van een menigte die er ook nog eens in de kern op uit was, al was het dan in eerste instantie vreedzaam, om dat besluitvormingsproces te beïnvloeden. Als dat dan op gewelddadig protest en pogingen bij de raad binnen te dringen, met geweld, uitloopt, is dat reden om artikel 124 Sr ten laste te leggen', aldus de officier. 

Eisen

Tegen een 22-jarige verdachte uit Enspijk eiste de officier van justitie 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Hij zou o.a. met vuurwerk en een betonblok hebben gegooid en met een verkeersbord op een ME-bus hebben geslagen.  

Een 29-jarige man uit Geldermalsen hoorde ook 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. Hij zou o.a. een nitraatbom hebben gegooid naar de politie en met een slagwapen de confrontatie met de ME zijn aangegaan. 

Tegen een 53-jarige man uit Geldermalsen eiste het OM 8 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Hij wordt ervan verdacht een politieman geslagen te hebben, flessen gegooid te hebben naar politiemensen en ME. 

Een 35-jarige man uit Geldermalsen zou een forse bijdrage geleverd hebben aan het omverwerpen van de hekken in de richting van de ME. Eis: 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. 

Allen maakten volgen de officier deel uit van de groep die de confrontatie  gezocht heeft,  door de hekken gebroken is en de raadsvergadering verstoord heeft. Bij de strafmaat van de verschillende verdachten is rekening gehouden met hun aandeel in het geweld en eventuele eerdere veroordelingen. Daarnaast neemt het Openbaar Ministerie geweld tegen mensen met een publieke taak  hoog op. 

PR-zittingen

Op 13 en 16 juni 2016 moeten 20 personen zich voor de politierechter in Arnhem verantwoorden voor hun aandeel in de rellen van Geldermalsen. De meeste van hen (18 personen) vanwege openlijke geweldpleging. Een man wordt verdacht van het telefonisch bedreigen van een raadslid en een man van belediging van een ambtenaar in functie.

Zes verdachten zijn minderjarig en moeten op 10 juni 2016 voor de kinderrechter in Arnhem komen. Ook zij worden verdacht van openlijke geweldpleging. De zittingen bij de kinderrechter zijn achter gesloten deuren en kunnen dus niet worden bijgewoond.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):