maandag, 22. augustus 2016 - 14:13 Update: 22-08-2016 14:21

Man licht bank op voor 5 ton en krijgt jaar celstraf

Man licht bank op voor 5 ton en krijgt jaar celstraf
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Arnhem

Maandag heeft de rechtbank Arnhem een 36-jarige Arnhemmer veroordeeld voor oplichting van een bank voor ruim 5 ton. 'De man kreeg een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd, met aftrek van de tijd die hij al heeft vastgezeten', meldt de rechtbank Arnhem maandag.

Hypothecaire geldlening van ruim 5 ton

De man verklaarde dat hij werkzaam was bij een bedrijf en daar een bepaald nettosalaris per maand verdiende. Samen met een valse werkgeversverklaring bewoog dit een bank tot het verstrekken van een hypothecaire geldlening van ruim 5 ton aan de Arnhemmer.

Het gaat hier om een ernstig vermogensmisdrijf. De man heeft op een zeer schadelijke manier misbruik gemaakt van het vertrouwen -  in met name werkgeversverklaringen -  dat in de Nederlandse samenleving bestaat. Iets dat voor het goed functioneren van het bancaire stelsel in Nederland van belang is. 

Het handelen van de Arnhemmer schendt dit vertrouwen. De man liet zich kennelijk alleen leiden door eigen financieel voordeel, terwijl de bank gedupeerd is. Dit neemt de rechtbank verdachte erg kwalijk. 

Vrijgesproken van valsheid in geschrift

De man werd ook verdacht van valsheid in geschrift, omdat hij gebruik zou hebben gemaakt van een valse werkgeversverklaring. Hiervan spreekt de rechtbank hem vrij, omdat niet te bewijzen is dat het gebruik van een valse werkgeversverklaring heeft plaatsgevonden in de tenlastegelegde periode.

Categorie:
Provincie: