donderdag, 1. december 2016 - 10:03

FIOD vindt zwaar vuurwerk en cash geld in witwasonderzoek

FIOD vindt zwaar vuurwerk en cash geld in witwasonderzoek
Foto: Archief FBF
Zwolle

Het snelle interventieteam van de FIOD (Dedicated Cluster Schiphol) heeft gisteren samen met de politie en de Douane doorzoekingen gedaan in een woning en een garage in de omgeving van Zwolle.

Het onderzoek startte onder leiding van het Functioneel Parket als witwasonderzoek. Toen het geldspoor werd gevolgd, stuitte de FIOD op ruim 300 kilo zeer zwaar vuurwerk. Een man en vrouw van 33 en 29 jaar oud zijn aangehouden.  

Tijdens de doorzoeking van het woonhuis van de verdachten vond een geldhond van de Douane op meerdere plekken totaal € 51.000 cash geld. Dit bedrag is in beslag genomen. Daarnaast werden munitie voor vuurwapens, horloges, computerapparatuur en een ‘jammer’ in beslag genomen. Een jammer is een verboden zender om mobiel telefoon- en internetverkeer onmogelijk te maken. In een garage vonden FIOD en politie de ruim 300 kilo zeer zwaar vuurwerk, vermoedelijk uit Polen, Italië en Tsjechië.

Aanleiding voor het onderzoek was een lege doos waspoeder met daarin € 19.500 cash geld. Het pakket zou verstuurd worden naar Italië maar werd onderschept. Uit onderzoek van de FIOD kwam de identiteit vast te staan van de verdachte. Het vuurwerk is afgevoerd naar Domeinen. Daar wordt verder onderzoek gedaan naar soort, gevarenklasse en gewicht van het vuurwerk.

Gevaar van illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. Het vervoer van het vuurwerk over de weg en de opslag ervan in woningen creëert bovendien grote veiligheidsrisico's voor anderen. Niet alleen het verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: