maandag, 4. september 2017 - 8:17 Update: 04-09-2017 9:01

Nabestaanden treinkaping willen mariniers kunnen zien tijdens proces

Nabestaanden treinkaping willen mariniers kunnen zien tijdens proces
Foto: SXC
Middelburg

Nabestaanden van twee Molukse treinkapers willen niet dat de mariniers die de gijzeling bij De Punt (1977) beëindigden anoniem en onzichtbaar blijven

Ze houden de Nederlandse staat aansprakelijk voor de dood van Max Papilaja en Hansina Uktolseja. Volgens de nabestaanden zouden de mariniers de kapers in de trein hebben geëxecuteerd.

De recht wil de mariniers van de twee aanvalsgroepen onder ede horen. Dat getuigenverhoor zal eind van de maand plaatsvinden, maar eerst moet bekeken worden hoe dat getuigenverhoor moet plaatsvinden. Als het aan de staat ligt, blijven de uiterlijke kenmerken van de mariniers geheim en worden hun namen vervangen door codes. Welke naam bij welke code hoort, is duidelijk voor de mariniers en de staat maar niet voor de nabestaanden.  Maar als het verhoor van de getuigen op deze manier zal plaatsvinden, schaadt dat de waarheidsvinding, zo stelt de advocaat van de nabestaanden Liesbeth Zegveld. Dit schrjft de Provinciale Zeeuwse Courant (pzc.nl) maandag. Volgens Zegveld maakt dat het verhoor  praktisch lastig en is geen sprake van een 'eerlijk proces'.

Zegveld wil de mariniers in de rechtszaal confronteren met geluidsopnamen van de bestorming van de trein. daar zou duidelijk op te horen zijn geweest dat de kapers schietend en lachend een einde maken aan de kaping, hoewel er geen sprake was van wezenlijk verzet van de kapers.

Categorie:
Provincie: