zaterdag, 31. augustus 2019 - 18:27 Update: 31-08-2019 18:38

Koning opent viering 75 jaar vrijheid in Terneuzen

alexander-maxima
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Terneuzen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima en minister-president Rutte vierden zaterdagmiddag 31 augustus in Terneuzen het begin van 75 jaar vrijheid in Nederland. Ook minister Bijleveld van Defensie en verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waren aanwezig.

Slag om de Schelde

Tijdens de viering in Terneuzen is er daarnaast speciale aandacht voor de bevrijding van Zuid-Nederland en de Slag om de Schelde. Veteranen van landen die hier destijds bij betrokken waren, zijn aanwezig. Er is eerst een kort programma in het Scheldetheater waar minister-president Rutte een toespraak houdt. 

Officiële start 

Vervolgens vond buiten de officiële start van 75 jaar vrijheid plaats. Koning Willem-Alexander opende het jubileumjaar door aan de Schelde een belboei te luiden. Aansluitend was er een vloot- en vliegparade.

Nederland 75 jaar geleden bevrijd

Voor de feestelijkheden waren ook vertegenwoordigers uitgenodigd van de landen die betrokken waren bij de bevrijding van Nederland. In 2019 en 2020 vieren en herdenken we dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd en dat we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in vrijheid leven. Met een reeks festiviteiten worden de niet vanzelfsprekende waarden als vrijheid, recht, democratie en internationale samenwerking onderstreept. Leden van het Koninklijk Huis en leden van het kabinet zullen diverse van deze evenementen bijwonen.

Categorie:
Provincie: