zondag, 29. september 2019 - 16:45 Update: 29-09-2019 17:19

Fractievoorzitter PvdD Marianne Thieme vertrekt uit Tweede Kamer

marianne thieme, partij voor de dieren, vertrekken, tweede kamer
Foto: Archief EHF
Den Haag

Tijdens een ledenbijeenkomst van de Partij voor de Dieren (PvdD) in Den Haag heeft fractievoorzitter en medeoprichter Marianne Thieme (47) bekendgemaakt dat ze vertrekt uit de Tweede Kamer.

Op 8 oktober is haar laatste werkdag. Haar functie van fractievoorzitter wordt voorlopig overgenomen door Esther Ouwehand. Eva van Esch, die nu PvdD-raadslid is in Utrecht, neemt op woensdag 9 oktober Thieme's Tweede Kamerzetel over. Dit melden meerdere media zondag. 

Thieme heeft 13 jaar in de Kamer gezeten. Tijdens de bijeenkomst zei Thieme: 'Afgelopen mei, na de 24e succesvolle verkiezing sinds onze oprichting, heb ik besloten dat het een goed moment is om het stokje over te dragen, zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging.' Thieme wil buiten het parlement nog actief blijven voor de partij en zegt zich voluit te blijven inzetten voor 'de gezamenlijke idealen'. 

Marianne Thieme is een van de oprichters van de Partij voor de Dieren en zat sinds 2006 in de Tweede Kamer. Ze ging eerder al een tijdje met verlof vanwege ziekte. Of haar vertrek daar nu iets mee te maken heeft, is niet duidelijk.

Premier Rutte heeft op Twitter al gereageerd op het aangekondigde vertrek van Thieme.

Mark Rutte:  @MinPres: '13 jaar lang bewees @MarianneThieme als Kamerlid dat je op overtuiging en inhoud een politieke partij kunt bouwen. Ik bewaar goede herinneringen aan onze contacten in die lange periode. Groot respect voor wat zij heeft bereikt. Ik heb haar het beste toegewenst voor de toekomst'.