woensdag, 15. juni 2022 - 15:02 Update: 15-06-2022 15:18

ACM: Helft Nederlanders heeft variabel energiecontract

meterkast-gas-elektriciteit
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
gasmeter-meterkast
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

De helft van de mensen in Nederland heeft een variabel energiecontract. Dit betekent dat hun energieleverancier het tarief voor gas en elektriciteit twee keer per jaar, of vaker als dat vanwege marktomstandigheden nodig is, kan aanpassen. 'Deze consumenten merken een verhoging van de energieprijzen dus snel in hun portemonnee', zo meldt de ACM woensdag op basis van de Energiemonitor 2022 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Vast energiecontract

'De andere helft van de consumenten heeft een contract waarbij tarieven voor 1 jaar of langer vastgelegd zijn. Zij moeten waarschijnlijk een hoger tarief gaan betalen als hun vaste contract afloopt', aldus de ACM. De Energiemonitor bevat informatie die de ACM opvraagt bij energieleveranciers en resultaten van consumentenonderzoek dat de ACM jaarlijks in april laat uitvoeren.

Daling variabel contract 

Tot en met 2021 daalde het aantal consumenten met een variabel contract jaarlijks (44% in 2021). De toename van het aantal consumenten met een variabel contract dit jaar komt vooral omdat energieleveranciers nauwelijks nog contracten met vaste tarieven aanbieden. Vanwege de sterk fluctuerende prijzen op de energiemarkt is het voor leveranciers duurder en daardoor lastiger om hun inkoopprijzen voor langere tijd vast te leggen. 

'Makkelijker overstappen'

Uit gesprekken met panels van consumenten blijkt dat een meerderheid van de consumenten als dat kan wel weer een contract met een vaste prijs af wil sluiten. Maar er zijn ook consumenten die vanwege de onrust op de energiemarkt voorkeur hebben voor een variabel contract. Zij vinden het een voordeel dat ze als ze dat willen makkelijk over kunnen stappen en wijzen er op dat ze niet lang vast zitten aan een hoger tarief als energieprijzen dalen. 

Enorme prijsstijgingen

Consumenten moeten fors meer betalen voor de levering van gas en elektriciteit als zij een nieuw contract afsluiten. Uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het tarief voor een m3 gas het afgelopen jaar met 393% is gestegen; het tarief voor elektriciteit (Kwh) steeg met 364%.

Ervaringen consument

De Energiemonitor 2022 laat zien dat consumenten deze prijsstijging ook zo ervaren: het aantal consumenten dat de prijzen voor gas en elektriciteit als hoog of zeer hoog ervaart is sterk gestegen (van 52% in 2021 naar  78% in 2022). De ACM heeft dit jaar ook specifiek gevraagd naar de ervaringen van consumenten die zijn aangesloten op een warmtenet. Hieruit blijkt dat 80% van de warmtegebruikers ervaart dat de prijzen hoog tot zeer hoog zijn. 

Categorie:
Provincie: