maandag, 29. februari 2016 - 12:41 Update: 01-03-2016 8:15

Jakhals in vrije natuur vastgelegd

Eerste goudjakhals gespot in Nederland
Foto: Alterra Wageningen UR
Wageningen

Eerste goudjakhals is gespot in Nederland. Het dier, een goudjakhals (Canis aureus) werd waargenomen op de Veluwe. Zo meldt Wageningen UR.

Het betreft de eerste waarneming van deze diersoort in Nederland. De waarneming is gedaan met behulp van een cameraval. Op verzoek van de terreinbeheerder wordt de precieze vindplaats niet bekend gemaakt.

Toeval

De goudjakhals op de Veluwe is ‘bij toeval’ geregistreerd tijdens een onderzoek naar het terreingebruik van hoefdieren dat Alterra momenteel in samenwerking met Wageningen Universiteit uitvoert. De camerabeelden zijn voorgelegd aan enkele bekende jakhalzen-experts. Deze hebben bevestigd dat het hier om een goudjakhals gaat.

“We weten nog niets over de oorsprong van het waargenomen dier,” zegt Alterra-onderzoeker Edgar van der Grift. “Het dier kan op eigen kracht ons land zijn ‘binnengewandeld’, maar het kan ook zijn dat het een ontsnapt of illegaal uitgezet dier is. Op dit moment proberen we DNA-materiaal van het dier te vinden, zoals uitwerpselen of haren. Dat kan meer inzicht geven in de herkomst van dit dier.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):