dinsdag, 4. oktober 2005 - 9:49

Meer verlies bij gedwongen verkoop eigen huis

Amstelveen

Tot en met het derde kwartaal van 2005 hebben 82.724 huishoudens hun hypotheek afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is bijna 18% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Het Waarborgfonds heeft dit jaar tot nu toe 445 gedwongen verkopen met verlies geteld. Hierbij is sprake van een gemiddelde schade van ongeveer 35.000 euro. Op basis van deze cijfers verwacht het Waarborgfonds dat over heel 2005 ongeveer 600 huishoudens hun woning met verlies zullen verkopen.

'Dat het aantal gedwongen verkopen met verlies toeneemt, is een logisch gevolg van de huidige prijsontwikkeling van koopwoningen van zo'n 2% tot 3% per jaar. Voor huishoudens die binnen vier jaar na aankoop hun woning moeten verkopen, is de kans groot dat de woning minder oplevert dan het bedrag van de uitstaande hypotheek', stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen. 'Doorslaggevend daarbij is dat de meegefinancierde kosten koper, die doorgaans zo'n 12% van de koopsom bedragen, nog niet zijn terugverdiend. Een aantal jaar geleden, toen nog sprake was van prijsstijgingen groter dan 10% per jaar, leverde een gedwongen verkoop meestal winst op.'
Categorie:
Tag(s):