donderdag, 26. oktober 2006 - 13:19

Bommen maken van gootsteen-ontstopper een hype

Rotterdam

De GGD/GHOR en politie Zuid-Holland-Zuid waarschuwen jongeren en hun ouders voor zelfgemaakte explosieven, gemaakt van gootsteenontstopper. Momenteel houden veel jongeren zich bezig met het vervaardigen van zelfgemaakte bommen. De politie spreekt van een ware hype.

Inmiddels zijn in regio Zuid-Holland-Zuid twee slachtoffers te betreuren. Woensdag 25 oktober raakte een 11-jarige jongen uit Gorinchem zwaar gewond aan zijn oog door een zelfgemaakt explosief van gootsteenontstopper. Maandag 23 oktober liep een hond een verbrande tong en kapotte bek op toen hij een uit elkaar gespatte fles met vermoedelijk hetzelfde chemische goedje besnuffelde. Dit gebeurde eveneens in Gorinchem.

Ook elders in het land zijn gewonden gevallen dankzij de zelfgemaakte explosieven, die ook wel bekend staan als Crofty-bommen. Gootsteenontstopper is een chemisch product dat grote schade aan mens en dier kan aanrichten, daarom raden GHOR/GGD en politie volwassenen aan dit product buiten bereik van kinderen en jongeren te houden om zo meer ongelukken te voorkomen. Overigens is het produceren en laten exploderen van de zogenaamde crofty-bommen op de openbare weg volgens de wet Wapens en Munitie, strafbaar.
Provincie:
Tag(s):