vrijdag, 17. november 2006 - 16:33

Diefstal van bliksemafleiders is meer dan diefstal alleen

Winterswijk

Dat de diefstal van bliksemafleiders niet zomaar als diefstal moet worden aangemerkt, stond voor de politie Winterswijk als een paal boven water. De gevaren voor bedrijven en aanwezigen zijn bij blikseminslag wel degelijk aanwezig wanneer bliksemafleiders zijn gestolen.

De politie heeft inmiddels vijf mannen aangehouden. De voorlopige hechtenis van de vier voorgeleide verdachten is onder voorwaarden geschorst, één verdachte blijft voorlopig ingesloten.

Ondanks het feit dat de politie in de media op de gevaren van de diefstal van bliksemafleiders wees, bleven de diefstallen doorgaan. Kennelijk is voor de koperdieven de waarde van het gestolen koper belangrijker dan de gedachte aan de risico’s voor gebouwen en personen waarvan zij de bliksemafleiders stelen.

Want dat er risico’s zijn, stond voor de politie als een paal boven water! Het feit werd bevestigd door een getuige-deskundige van het onderzoeksinstituut KEMA in Arnhem.
Naast de risico’s van brand in panden waarvan de bliksemafleiders gestolen zijn, zijn er ook risico’s voor schade aan liften en elektrische installaties. Voor mensen bestaat in dergelijke gevallen elektrocutiegevaar.

Tijdens het onderzoek naar de diefstal van de bliksemafleiders heeft de politie Winterswijk zich met de recherche dan ook direct gericht op artikel 170 van het Wetboek van Strafrecht. Hierin wordt strafbaar gesteld de vernieling van een gebouw waardoor gevaar te duchten is voor goederen en personen. Voor bedoelde feiten kunnen aanzienlijke straffen worden opgelegd.

De diefstallen van de bliksemafleiders vonden in de periode juni t/m september plaats. Benadeelden waren een school aan de Deken Hooijmansingel in Groenlo (twee maal), het Waterschap aan de Honesweg, de bibliotheek aan de Spoorstraat en een school aan de Hakkelerkampstraat. Deze laatste drie panden zijn in Winterswijk.

De schade was in alle gevallen aanzienlijk. Daarbij ging het niet alleen om de gestolen bliksemafleiders maar ook het arbeidsloon om alles weer te repareren. Naast deze feiten werden nog enkele losse (koper)diefstallen opgelost.

De aanhoudingen vonden in oktober en november plaats. De verdachten zijn afkomstig uit Winterswijk en Groenlo. De identiteit van een zesde verdachte is bekend, maar hij leidt een zwervend bestaan en staat inmiddels gesignaleerd in het opsporingsregister.

De verdachten zijn in de afgelopen periode voorgeleid aan de Rechter-commissaris in Zutphen. Vier van hen zijn in bewaring gesteld, maar onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. De 25-jarige Winterswijker blijft voorlopig ingesloten.

De politie hoopt dat deze berichtgeving een afschrikkende werking heeft voor lieden die alleen maar aan de koperprijs denken en niet aan de risico’s voor mens en gebouw !
Provincie:
Tag(s):