woensdag, 11. januari 2006 - 14:28

Drenthe gewend aan aardbevingen van 'niks'

Eleveld

In de nacht van dinsdag op woensdag om 00:41 uur, heeft zich een duidelijk voelbare aardbeving voorgedaan bij de plaats Eleveld, enkele kilometers ten zuidoosten van Assen. De schok had een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI dinsdag.

De schok gaf geen aanleiding tot paniek onder de bevolking. Een politiewoordvoerder gaf aan dat er geen verontruste telefoontjes bij de politie van Assen zijn binnengekomen.

Ook bij het KNMI in de Bilt zijn er ook geen meldingen binnengekomen van geschrokken omwonenden. Seismoloog Hein Haak zegt dat de mensen aan bevingen van dit ‘kaliber’ wel gewend zijn geraakt. Het gaat er vaak bij dit soort kleine bevingen om of er schade wordt aangericht in of om het huis. 'Bij de beving van vannacht zijn bij het KNMI geen meldingen van schade binnengekomen', aldus Haak.

‘Kleine aardbevingen zijn niet ongewoon voor dit gebied. Ze worden veroorzaakt door de winning van aardgas uit het gasveld Eleveld’, aldus Haak. In totaal zijn er in en rond Eleveld sinds 1986 een twintigtal schokken geregistreerd variërend in magnitude van 0,6 tot 2,8.

De eerste bevingen in dit gebied hebben een belangrijke rol gespeeld in een multidisciplinaire studie van het KNMI, naar de oorzaak van de bevingen, die in 1993 afgerond is. De conclusie van die studie is dat gaswinning de oorzaak is en dat de aardbevingen lichte schade kunnen veroorzaken. Sinds die tijd zijn er in Noord-Nederland meer dan 400 schokken geregistreerd.
Provincie:
Tag(s):