dinsdag, 19. december 2006 - 9:21

Inkomen ouderen stijgt gestadig

Den Haag

Het gemiddelde inkomen van oudere mannen en vrouwen zal de komende jaren verder toenemen. Het inkomen stijgt doordat de AOW gekoppeld is aan de stijging van de lonen, en doordat ouderen steeds vaker hogere aanvullende pensioenen en bijvoorbeeld een eigen huis hebben.

Deze verwachting blijkt uit een onderzoek naar de inkomenspositie van ouderen in de periode 2006-2030 dat demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat het inkomen stijgt doordat ouderen steeds hoger zijn opgeleid en vaker een hoger loon hebben gehad waardoor ook hun pensioen hoger uitvalt. Dat geldt ook voor vrouwen, die bovendien ook steeds vaker zelf een aanvullend pensioen opbouwen doordat ze een baan hebben. Verder zullen er minder mensen een pensioenbreuk wegens arbeidsongeschiktheid meemaken, gaan mensen later met (pre)pensioen, waardoor ze langer pensioen opbouwen en hebben ze vaak ook koopsompolissen en lijfrentes die nu worden uitbetaald. Dit betekent dat het gemiddelde huishoudinkomen van ouderen aangepast aan de inflatie tussen 2006 en 2030 stijgt van ongeveer 34.100 naar zo’n 52.800 euro per jaar.

De verwachting is dat ook het aantal ouderen met een onvolledige AOW groeit. Het gaat om mensen die tussen 15 en 64 jaar niet altijd in Nederland hebben gewoond. Aan een aantal mensen wordt daarom aanvullende bijstand gegeven. Nu gaat het om ruim 20.000 huishoudens, in 2020 zullen dat er naar verwachting 55.000 zijn.
Categorie:
Tag(s):