vrijdag, 17. maart 2006 - 10:12

Scholieren redden oude plantage in Suriname

Delft

De lucratieve stof Annatto gaat kleur brengen in het leven van de Surinaamse familie Tuinfort. De VWO-leerlingen Bart Ferguson, Jalmar Teeuw, Yoeri van der Woerd, Ruben van de Biezen en Jan van Doren van ’t Atrium uit Amersfoort schreven er een bedrijfsplan voor en wonnen daarmee de hoofdprijs van de scholierenwedstrijd Imagine 2005-2006. De vijf jongemannen reizen in 2007 naar Suriname om te helpen bij de uitvoering van het winnende project. Hun presentatie was een van de vijf Imagine-presentaties tijdens het Nederlands Biotechnologisch Congres in congrescentrum de Reehorst in Ede op 16 maart.


De reis is de bekroning op de vele uren die de scholieren staken in hun profielwerkstuk, een verplicht onderdeel voor het eindexamen HAVO en VWO. De vijf eindexamenkandidaten willen met hun project de vervallen plantage van de Surinaamse familie Tuinfort nieuw leven inblazen door de Bixa orellana te planten. Uit de roodgekleurde zaden van deze plant kan de gewilde stof Annatto gewonnen worden die kleur geeft aan de meest uiteenlopende producten, van kaas tot lippenstift, en van gerookte vis tot Boeddhistische kleding. Aan afnemers van het product dus geen tekort.

De winnaars hebben een voorstel uitgewerkt van Bob Ursem, directeur van de Botanische Tuin van de Technische Universiteit Delft. Bob: “Het goede van de uitwerking van de supergemotiveerde jongens was dat ze het probleem multidisciplinair aangepakt hebben. Ruben was bijvoorbeeld de financiële man en Jan hield zich bezig met de technologie. Zo had ieder zijn eigen specialisme.�

Zowel de jury als het publiek sprak net als tijdens de vorige edities van de scholierenwedstrijd haar verbazing uit over het hoge niveau van de Engelstalige presentaties. Een van de aanwezige wetenschappers: “menig wetenschapper doet dit de scholieren niet na�. De jury verkoos de uitwerking van het kleurstofproject boven het winnen van biogas uit afvalwater en het kweken van oesterzwammen op afval in Tanzania. De uitwerkers van deze projecten, Ilse van Dijl en Eva Lachnit van het Johan de Witt Gymnasium in Dordrecht en de Harderwijkse Pieter van Elderen, Saskia van Beekhuizen, Sander Filon en Yara Jagt van RSG ’t Slingerbos konden zich vinden in de einduitslag. De winnaars ontvingen uit handen van Gijs van der Starre van het Nationaal Regie-Orgaan Genomics een vliegticket met bestemming: “development�.

Een van de finalisten: “Ik heb niet gewonnen, maar ben door mijn deelname aan Imagine wel een ervaring rijker.� De jaarlijks terugkerende scholierenwedstrijd daagt middelbare scholieren uit wetenschappelijke voorstellen uit te werken. Deze voorstellen beschrijven nuttige en betaalbare toepassingen van life sciences and technology in een ontwikkelingsland.

In september 2006 start de derde ronde van deze wedstrijd. Tot die tijd kunnen wetenschappers projectvoorstellen indienen en scholieren zich inschrijven.
Provincie:
Tag(s):