zaterdag, 2. december 2006 - 22:21

Strenge controle op vuurwerk en vuurwerkpistolen

Hoogeveen

De politie controleert de komende weken streng op het afschieten en het in bezit hebben van vuurwerk en vuurwerkpistolen. Vorig jaar werden in de gemeente Hoogeveen diverse vuurwerkpistolen afgeschoten, hiervoor zijn toen zes mensen aangehouden. Deze gebeurtenissen zijn voor de politie aanleiding om dit jaar strenger op te treden tegen mensen die een vuurwerkpistool hebben.

Overtreders worden altijd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Afhankelijk van wat er met het pistool is gedaan volgt er een geldboete die kan oplopen tot €270,- Wie op mensen of gebouwen heeft geschoten, kan zelfs enkele dagen worden vastgehouden en krijgt een dagvaarding om voor de rechtbank te verschijnen. Bovendien wordt de schade op de schutter verhaald.

Wie vuurwerk illegaal in bezit heeft of afsteekt, riskeert een fikse boete. Deze boetes lopen uiteen van €60,-tot wel €250,-. De hoogte is afhankelijk van het soort en de hoeveelheid vuurwerk dat wordt aangetroffen. Wie bijvoorbeeld 5 strijkers bij zich heeft en er eentje afschiet krijgt een boete van €240,-. Overtreders die nog geen 18 jaar zijn, kunnen ook nog een pittige taakstraf krijgen. Bij het verkopen van vuurwerk, bijvoorbeeld aan vrienden, loopt u kans op een boete die, afhankelijk van de hoeveelheid die is verkocht, kan oplopen tot €900,-

Vuurwerkpistolen zijn altijd illegaal. Voor de wet is een vuurwerkpistool een gewoon vuurwapen en het bezit ervan is een misdrijf. Het schieten met een vuurwerkpistool is levensgevaarlijk.

Vuurwerkpistolen worden veel in Duitsland gekocht. Het naar Nederland halen – dus invoeren – van een dergelijk wapen is een misdrijf waar een nog zwaardere straf op staat. Politie en douane controleren nu al regelmatig aan de grens op het invoeren van deze wapens.
Provincie:
Tag(s):