donderdag, 28. december 2006 - 21:25

Tieners uit Hoogeveen bekennen acht gewapende overvallen

Hoogeveen

Het rechercheteam dat de gewapende overvallen in- en rond Hoogeveen onderzoekt heeft hiervoor de afgelopen dagen nog drie verdachten aangehouden. Het gaat hierbij om drie jongens van 18 en twee van 19 jaar oud uit Hoogeveen. Zoals eerder gemeld werden in de nacht van 17 op 18 december in Hardenberg al twee verdachten van 15 en 16 jaar oud aangehouden in een in Hoogeveen gestolen auto.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de 15 en 16 jarige jongen de hoofdverdachten zijn in dit onderzoek. Beide hebben inmiddels acht gewapende overvallen of pogingen daartoe bekend. Ze zijn inmiddels door de Rechter Commissaris in bewaring gesteld.

De andere drie verdachten hebben hun betrokkenheid bij de overval op een Chinees restaurant in Balkbrug bekend. Ze worden nu verder verhoord over hun mogelijk aandeel in de andere zaken. Deze drie verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de Rechter Commissaris.

Het rechercheteam heeft de volgende gewapende overvallen of pogingen daartoe opgelost:

13 december; overval op chinees restaurant Balkbrug waarbij een aantal gasten is bedreigd en bestolen,
13 december; overval in de A. Baasstraat in Hoogeveen op twee wandelaars van 27 en 58 jaar oud uit Hoogeveen,
13 december; overval op de Industrieweg in Hoogeveen op een 21 jarige fietser uit Noordscheschut,
13 december; poging overval op de Terpweg in Hoogeveen op een 56 jarige fietser uit Hoogeveen,
16 december; poging overval op de 56 jarige bewoner van een woning aan de Kapteijnlaan in Hoogeveen,
16 december; poging overval op een 73 jarige bewoner van de Kometenlaan in Hoogeveen en bedreiging van een 81 jarige buurtgenote,
17 december; poging overval op de Koolmees in Raalte op een 48 jarige vrouw uit die plaats,
18 december; overval op de Graskamp in Hoogeveen op een 19 jarige wandelaar uit die plaats.

In alle gevallen werden slachtoffers met een (vuur)wapen bedreigd en werd gevraagd naar geld of sieraden. Bij een aantal slachtoffers is dit gelukt. De politie nam een windbuks, een alarmpistool en een vuurwerkpistool in beslag.

Naast de genoemde misdrijven bekenden de twee hoofdverdachten ook de diefstal van twee auto’s; een VW Passat stationwagon die o.a. bij de overval in Balkbrug als vervoermiddel is gebruikt, en een VW Passat waarin o.a. is gereden tijdens de poging tot een overval in Raalte.

Het politieonderzoek, waaraan wordt gewerkt door een team van acht rechercheurs waaronder één uit IJsselland, gaat gewoon door. De verdachten worden verdacht van nog meer misdrijven en worden daarover de komende tijd verhoord. Bovendien sluit de politie meer aanhoudingen niet uit.
Provincie:
Tag(s):