donderdag, 15. maart 2007 - 22:54

AZ flikt het weer en zet Newcastle te kijk

AZ heeft het droomscenario waargemaakt. Newcastle United werd in het DSB Stadion met 2-0 opzij gezet en de Alkmaarders zijn door naar de kwartfinale van de UEFA Cup.

AZ begon met Ryan Donk in de basis. Trainer Louis van Gaal liet de jongeling starten, omdat Barry Opdam niet helemaal fit was. Verder liet de coach drie pure aanvallers opdraven: Danny Koevermans, Moussa Dembele en Shota Arveladze. Omdat ook Maarten Martens vanaf minuut één mocht beginnen, moest Nourdin Boukhari op de bank plaatsnemen.

Ondanks dat AZ van te voren voldoende gewaarschuwd was, ontsnapte de watervlugge Olafebe Martins in het begin toch een paar keer aan de aandacht van de Alkmaarse verdediging. De kleine Nigeriaan profiteerde van de grote ruimtes die de thuisploeg liet ontstaan, omdat het zelf hartstochtelijk de aanval zocht. De passie en drang naar voren leverde in de 13e minuut al de eerste grote kans op. Julian Jenner schoot hard in maar doelman Shay Given redde knap.

Een minuutje later was het wel raak. Koevermans ontsnapte op rechts en had een prachtig afgemeten voorzet voor Arveladze op zijn schoen. Verdediger Taylor verkeek zich op de bal zodat de Georgiër de lage pass van dichtbij simpel kon binnentikken. Diezelfde Taylor had even later niet meer op het veld mogen staan, toen hij Koevermans een smerige elleboogstoot gaf. Scheidsrechter Layec ontging het vergrijp.

Newcastle bleef daarna onder flinke druk staan en bleek niet gediend van de hoopvolle aspiraties van AZ. Verdediger Titus Bramble trapte Jenner bijna doormidden, maar kreeg slechts geel van de Franse arbiter. Ook Scott Parker en Damien Duff solliciteerden naar een prent, maar de scheidsrechter hield ze op zak. Van Gaal vierde zijn frustraties over het harde spel van Newcastle bot op de vierde official en de arme Martens. Na een foutieve pass op Koevermans kreeg de Belg een publieke schoffering van zijn coach, die hem dat duidelijk niet in dank af nam. AZ zat even in een lastige fase, maar kwam die toch goed door.

In de 43ste minuut had de thuisploeg een pentalty moeten hebben. Parker raakte op de rand van het strafschopgebied alles behalve de bal bij Jenner, maar toch zag de leidsman er niets in. Het zat AZ in de eerste helft niet mee qua arbitrage.

De tweede helft was koud begonnen of Demy de Zeeuw gaf een prachtige steekpass op Jenner. De rechtsbuiten vond Koevermans wiens inzet werd gestuit. In de nastoot schoot Dembele hoog over. In de 53ste minuut had Newcastle gelijk moeten maken. Sibierski stifte de bal uit een vrije trap slim naar Kyron Dyer, die aan de buitenspelval van AZ ontsnapte. De middenvelder klopte doelman Boy Waterman, maar zag zijn schuiver nipt voorlangs gaan.

In de 56ste minuut kopte Koevermans uit een corner van Martens de benodigde 2-0 binnen. De publiekslieveling mikte zestig seconden later iets te hoog met het hoofd, anders had AZ met zelfs 3-0 voor gestaan. In de 47ste minuut kreeg 'De Koef' opnieuw een enorme mogelijkheid. Hij ging alleen op doelman Given af, omspeelde hem, maar Parker was op tijd terug om de inzet voor de lijn weg te halen. Hetzelfde deed verdediger Huntington op een prima schot van Martens. Het was een wonder dat Newcastle niet op een grotere achterstand werd gezet.

Aan de andere kant moest AZ goed oppassen dat een spraarzaam moment voor de bezoekers niet werd verzilverd. Dat gebeurde bijna in de 48ste minuut toen Martins op Waterman afging, maar de keeper niet de baas werd.

Er brak even paniek uit in het DSB Stadion toen Parker in de 87ste minuut scoorde. Scheidsrechter Layec had echter iets onrechtmatigs gezien en had al gefloten voordat de middenvelder het leer achter Waterman kegelde. Een minuutje later trof Arveladze de lat na een prachtige individuele actie.

In de blessuretijd was Sibierski nog dichtbij een treffer, maar het mocht niet meer baten voor de Engelsen. Het is AZ weer gelukt om een slechte uitgangssituatie om te buigen, te winnen en door te gaan in de UEFA Cup. Morgen is de loting voor de kwartfinale.