zondag, 18. maart 2007 - 17:30

Duizenden mensen vormen levende vredestekens

Amsterdam

Vier jaar na het uitbreken van de oorlog in Irak, op 17 maart, was Amsterdam zaterdagavond één van de 61 steden waar duizenden mensen grote menselijke vredestekens vormden. De manifestaties, die internationaal gecoördineerd werden door de Humanistische Beweging, waren het klankbord van gemeenschappelijke eisen: “Invasie troepen moeten terug getrokken worden. Bezette gebieden moeten terug gegeven worden. Nucleaire arsenalen moeten ontmanteld worden.�

Europa zag een bijzondere densiteit van vredestekens. Duizenden mensen met fakkels kwamen bijeen in steden, waaronder Amsterdam, Rome, Madrid, Parijs, Praag, Budapest, Brussel, Zurich, Wenen, Helsinki, Berlijn, Athene en Moskou. De evenementen in Europa markeerden tevens het startsein van de internationale campagne “Europa voor Vrede�, die strijdt voor het bereiken van de volgende doelen:

Een atoomwapenvrij Europa: de terugtrekking, door de Verenigde Staten, van al haar nucleair materiaal dat aanwezig is op VS-NATO bases en de ontmanteling ervan, en de vernietiging van de Engelse en Franse atoomwapen arsenalen. Dit als eerste stap van het programma van wereldwijde nucleaire ontwapening onder toezicht van de VN.
Het illegaal verklaren van atoomwapens in overeenstemming met de uitspraak van het Internationale Gerechtshof in juni 1996.

De annulering van alle gemaakte overeenkomsten over het installeren en uitbreiden van militaire bases van buitenlandse machten op Europees grondgebied. De terugtrekking van alle troepen van Europese landen uit bezette gebieden. Het zoeken naar diplomatieke bemiddeling en dialoog m conflicten op te lossen.

De organisatoren van de campagne hebben een website opgezet, www.europeforpeace.eu, waarin vanaf 18 maart 2007, Europese burgers en organisaties hun steun kunnen betuigen aan de eisen van deze campagne.
Provincie:
Tag(s):