donderdag, 29. maart 2007 - 9:39

Economie groeit 2,7 procent in vierde kwartaal

Amstelveen

Economie groeit 2,7 procent in vierde kwartaal 2006
De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2006 met 2,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. De groei is behaald met een werkdag minder dan in het vierde kwartaal van 2005. Dit blijkt uit de tweede raming van het CBS.

De uitkomst voor het vierde kwartaal is niet veranderd ten opzichte van de eerste raming op 13 februari. Ook de economische groei in het hele jaar 2006 is niet aangepast, en bleef 2,9 procent.

In het vierde kwartaal trokken zowel de uitvoer als de investeringen verder aan. De consumptie van huishoudens groeide echter iets langzamer dan in de eerste drie kwartalen van 2006.

Kwartaal-op-kwartaalgroei 0,6 procent
Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de economie in het vierde kwartaal van 2006 met 0,6 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is vrijwel gelijk aan het gemiddelde in de eerste drie kwartalen van 2006.

De economische groei van 2,7 procent in het vierde kwartaal van 2006 was nauwelijks minder dan die in de eerste drie kwartalen. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten groeide met 7,9 procent iets sneller dan in de voorgaande kwartalen. Naast de wederuitvoer speelt ook de groei van de uitvoer van Nederlands product een steeds belangrijkere rol. De invoer groeide sterker dan de uitvoer. Dat komt niet alleen door de wederuitvoer, maar ook door het aantrekken van de investeringen.

De investeringen stegen met ruim 10 procent. Het bedrijfsleven investeerde vooral fors meer in machines, computers en vrachtauto’s. Ook zijn meer woningen gebouwd. Huishoudens consumeerden 2,0 procent meer. Deze stijging was iets kleiner dan eerder in 2006 door een minder uitbundige groei van de bestedingen aan duurzame consumptiegoederen en door het lagere gasverbruik vanwege het milde najaarsweer.

De industriële productie was bijna 4 procent hoger dan een jaar eerder, vooral door meer uitvoer. Hogere investeringen in woningen en infrastructuur stimuleerden de bouwproductie. Ook de commerciële dienstverleners hadden veel meer werk, vooral de handel, de zakelijke dienstverleners en het uitzendwezen. De productiegroei van de niet-commerciële dienstverlening bleef achter, terwijl de energieproductie kromp door meer import en minder gasverbruik.
Categorie:
Tag(s):