vrijdag, 1. juni 2007 - 9:23

Luide knal in gemeentehuis

Almere

Het totale Stadhuis van de gemeente Almere was donderdagochtend in 15 minuten leeg. De gemeenteambtenaren werden verrast door een luide knal in het trappenhuis. Het brandalarm werd geactiveerd. Daarop is iedereen gaan reageren en is op aanwijzing van de bedrijfshulpverleners iedereen zo spoedig mogelijk naar buiten gegaan.

De luide knal werd veroorzaakt door, naar later bleek, een oefengranaat die ontplofte. Voorlopig kon niemand meer naar binnen, totdat duidelijk was wat er precies aan de hand was. Er is na een tijdje een verdacht pakketje gevonden, dat sterk leek op een bom. Intussen was het hoofd bedrijfshulpverlening met o.a. de gemeentesecretaris , de politie en de adviseur explosievenverkenning in spoedoverleg. Ook de brandweer was gealarmeerd.

Doel oefening
Uiteindelijk ging het hier om een totale ontruimingsoefening van het Stadhuis, waar vele mensen werken en dat een belangrijke publieke functie heeft. Voor de BHV-organisatie en de hulpverleningsdiensten stond de onderlinge communicatie centraal. Worden er in zo’n crisissituatie de juiste afwegingen gemaakt en de beslissingen duidelijk en helder doorgegeven? Zijn de procedures bekend en hoe worden ze uitgevoerd in de praktijk? Is er een vlotte ontruiming mogelijk en is daarbij niemand vergeten?

Lastig
Voor alle medewerkers op het Stadhuis was het natuurlijk toch even lastig. Ook omdat het buiten heel zachtjes begon te regenen. Gelukkig konden de meeste collega’s bij de buren aan de overkant terecht. Bij ACTA, opleiding voor tandheelkunde, waren ze zo gastvrij waren om een kopje koffie te schenken in hun kantine.

Betrokkenen
Zoals elk jaar zijn er verschillende organisaties betrokken bij de voorbereiding en de uitvoering van deze oefening, waarvoor nadrukkelijk dank werd uitgesproken door de gemeente. Leerlingen van het Echnaton en collega’s van de brandweer waren o.a. ingezet als “de bommenleggers� en als waarnemers om kritisch te kijken naar het verloop van de ontruiming.

De politie met gebruikmaking van een adviseur explosievenverkenner, de officieren van dienst van Politie en Brandweer, plus de dienstdoende ploeg van Brandweer Almere waren er om samen met de Bedrijfshulpverleningsorganisatie van het Stadhuis deze calamiteit tot een veilig einde te brengen.

Nuttig
De onderlinge samenwerking is goed verlopen. Door een levensecht scenario in te zetten was de oefening waarheidsgetrouw en nuttig voor de verschillende disciplines. Een directe evaluatie levert nog altijd leer- en aandachtspunten op voor een volgende keer. Het feit blijft in dit soort situaties: oefening baart kunst!
Provincie:
Tag(s):