maandag, 15. januari 2007 - 15:04

'Preventie depressie levert grote winst op'

Amsterdam

Op tijd ingrijpen om depressies te voorkomen kunnen het aantal gevallen met 30% terug brengen. Hiermee wordt veel persoonlijk en ook economisch leed voorkomen. Aldus onderzoeker Filip Smit die dinsdag 16 januari promoveert aan VU medisch centrum Amsterdam.

Depressie treft jaarlijks 738.000 mensen in Nederland. Dit leidt tot een verlies van 158.000 gezonde levensjaren. Ook economisch gezien is depressie kostbaar. Per jaar lopen de productieverliezen op tot ruim 1,3 miljard euro. Depressie kan goed behandeld worden. Echter hooguit eenderde van de ziektelast wordt nu aangepakt. Depressies worden namelijk vaak niet herkend en ook niet elke patiënt krijgt een goede behandeling.

Grootschalig bevolkingsonderzoek laat zien dat preventie zich het best richt op mensen met depressieve klachten. Zij hebben namelijk een verhoogd risico op depressie. Als zij bovendien zijn blootgesteld aan risicofactoren zoals een slechte lichamelijke gezondheid, lage opleiding of verlies van een levenspartner is de kans op depressie nog groter.

Het aanbieden van preventie opent de mogelijkheid op gezondheidswinst tegen een relatief kleine inspanning. Daarom dient naast behandeling een ruimere rol voor preventie ingeruimd te worden.
Categorie:
Tag(s):