vrijdag, 6. april 2007 - 14:09

Rampen-informatie via het mobieltje 'binnen handbereik'

Den Haag

Iedereen met een mobiele telefoon krijgt vanaf volgend jaar een tekstbericht als er een ramp in de buurt is. Proeven die het afgelopen jaar in delen van Nederland zijn gehouden bleken effectief en zullen vanaf volgend jaar in het hele land worden ingezet.

Dit schrijft Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken, mede namens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in een brief aan de Tweede Kamer over een eerste serie proeven met de cell broadcast technologie. Het systeem kan volgens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heel gericht berichten versturen aan mobiele telefoons in een bepaald gebied, ook wanneer het GSM-verkeer niet meer werkt.

Cell broadcast, het systeem dat snel tekstberichten kan versturen naar mobiele telfoons, kan hiermee als een aanvulling en op termijn mogelijk zelfs als vervanging van de bekende sirenes worden gezien. De eigenaar heeft de telefoon bijna altijd bij zich en met een penetratie van nagenoeg 100% is de mobiele telefoon alom aanwezig.

Voordat cell broadcast breed geïntroduceerd kan worden moeten nog wel enkele technische hobbels worden genomen. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties informeert de Tweede Kamer dit najaar over het vervolg van de eerste serie proeven.

In totaal hebben ongeveer 8.000 mensen aan de proeven meegedaan.
Provincie:
Tag(s):