donderdag, 25. januari 2007 - 11:19

Wachtlijst jeugdzorg vrijwel helemaal weg

Den Haag

De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn het afgelopen jaar nagenoeg weggewerkt. De jeugdzorginstellingen leverden het afgelopen jaar aan ruim 7000 jongeren meer jeugdzorg. Op 1 januari 2007 moesten 290 kinderen langer dan 9 weken wachten op zorg. Een jaar eerder waren dit nog 5000 jongeren. Van de 290 kinderen zijn de meesten inmiddels geholpen.

Staatssecretaris Clémence Ross (VWS) besloot vorig jaar om samen met provincies (die verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg) een aanvalsplan op te stellen. Zij trok daarvoor 100 miljoen euro uit. Eind april 2006 ondertekende Ross met alle provincies en grootstedelijke regio’s zogenaamde prestatie-afspraken. Deze moesten ervoor zorgen dat op 31 december 2006 alle kinderen binnen negen weken na indicatiestelling zorg zouden ontvangen.

Omdat het aantal kinderen dat jeugdzorg nodig had in 2006 flink toenam, moest de jeugdzorgsector een extra inspanning leveren. Uiteindelijk kregen het afgelopen jaar 7300 kinderen meer jeugdzorg. Dat is bijna 40 procent meer dan afgesproken. ‘Een buitengewone prestatie’, aldus Ross. ‘Ik ben er enorm trots op dat al die duizenden werkers in de jeugdzorg zich keihard hebben gezet om de wachtlijst weg te werken. Ook waardeer ik het dat de provincies nog extra geld hebben vrijgemaakt om de wachtlijsten weg te werken.’

Om de wachtlijsten zo laag mogelijk te houden trekt Ross vanaf dit jaar structureel 40 miljoen euro extra uit.
Provincie:
Tag(s):