zondag, 30. maart 2008 - 10:36

Alle klokken een uur vooruit

Zwolle

In de nacht van zaterdag op zondag is om 02.00 uur de zomertijd ingegaan en hebben alle klokken een tijdsprong van een uur vooruit gemaakt naar 03.00 uur.

Omdat dit bij de meeste klokken nog niet automatisch gaat zal men alle klokken die in en om het huis aanwezig zijn handmatig een uurtje vooruit moeten ‘draaien’. Daarbij zijn naast de video- en dvd recorder ook de thermostaat van de centrale verwarming en het klokje in de auto belangrijk om niet te vergeten.

Door de zomertijd blijft het 's avonds langer licht en kan men zodoende bezuinigen op elektrische verlichting. De Internationale benaming is ‘ Daylight Saving Time of DST’. De zomertijd wordt gehanteerd in zo’n 70 landen.

Klok voor- of achteruit?
Om te onthouden of de klok voor- of achteruit gezet moet worden is er een ezelsbruggetje: Klok VOORuit in het VOORjaar. Bij de overgang naar de wintertijd is dat :Je ‘wint er tijd’ mee! De klok gaat een uur terug dus die dag duurt 25 uur.

Aanpassen dagritme
Een veelgehoord bezwaar tegen de zomertijd/wintertijd is dat het elke keer een hele aanpassing vergt van het dagritme van mensen, vooral kinderen hebben hier last van. Sommige kinderen raken door de aanpassing zo van slag dat ze in de week na de aanpassing zelfs oververmoeid raken.

De zomertijd werd voor het eerst ingevoerd in Nederland van 1916 tot 1945. In 1977, vanwege de oliecrisis, vond de herintroductie plaats.
Provincie:
Tag(s):