woensdag, 1. oktober 2008 - 21:05

Barbara Visser winnaar Heinekenprijs voor Kunst

Almere

Barbara Visser neemt donderdagavond 2 oktober 2008 de Heinekenprijs voor de Kunst in ontvangst tijdens de bijzondere zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de Beurs van Berlage.

Barbara Visser ontvangt deze prestigieuze prijs uit de handen van kroonprins Willem Alexander voor haar foto- en videowerk.

De jury vindt dat het oeuvre van Visser opvalt door een rijke verscheidenheid aan thema’s en verschijningsvormen waar elke keer haar eigen signatuur in naar voren komt. Als prijs ontvangt ze 50.000 euro.

De Heinekenprijzen worden elke twee jaar aan vijf internationaal gerenommeerde wetenschappers en een zeer getalenteerde Nederlandse beeldend kunstenaar uitgereikt. Deze erkenning is ingesteld door Alfred Heineken.

Onder de wetenschappers worden de prijzen uitgereikt voor geschiedenis, medicijnen, milieuwetenschappen, cognitieve wetenschappen en biochemie en biofysica. Deze winnaars krijgen elk 150.000 euro als prijzengeld en de Heinekenprijzen worden uitgereikt door kroonprins Willem Alexander.

Barbara Visser
Met haar fotografie en videowerken is Barbara Visser al een bekende kunstenaar in Nederland en in het buitenland. In 2006 had Visser haar eerste overzichtstentoonstelling in Nederland bij Museum De Paviljoens.

Tijdens deze solotentoonstelling Vertaalde Werken / Translated Works: 1990-2006 is de publicatie Barbara Visser is er niet uitgekomen. Ze heeft aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, Cooper Union University in New York en de Jan van Eyck Academie in Maastricht gestudeerd.

Solotentoonstelling
Dit is de tweede keer dat een kunstenaar na een solotentoonstelling bij Museum De Paviljoens binnen een jaar de Heinekenprijs in de wacht sleept. In 2006 was dit namelijk Job Koelewijn met de tentoonstelling People can only deal with the fantasy when they are ready for it: 1992 – 2004 bij Museum De Paviljoens.

Foto Barbara Visser : Vertaalde werken/ Translaterd Works
Provincie:
Tag(s):